Румен Радев отказа да води делегацията в НАТО

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той отказва да е водач, както му предложи служебният кабинет, заради ангажименти, които страната ни ще поеме по отношение на войната в Украйна. Последното е записано в българската позиция, приета от кабинета.

Българската позиция не е публикувана, а приложенията са само за служебно ползване, уточниха по рано от правителствения пресцентър.

Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана, допълниха от прессекретариата.

В същото време президентът Радев не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна и в тази връзка държавният глава не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация.

Президентът не уточнява за какви ангажименти става въпрос. Преди дни унгарският президент Виктор Орбан заяви в интервю пред националното радио на страната „Лайош Кошут“, че на срещата във Вашингтон се очаква решение за мисия на НАТО в Украйна, но Унгария няма да участва.

Министерският съвет одобри вчера рамковите позиции на България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои в периода 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев, припомниха от прессекретариата.

На 21 юни от правителствената информационна служба съобщиха, че служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон.

Прегледана: 37712

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече