Председателят на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка

0

- Advertisement -

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка заради резултатите от последните парламентарни избори. Това обяви самият той, след заседание на изпълнителния съвет на партията. „Продължаваме промяната – Демократична България“ загуби повече от половината си подкрепа.

Иванов обясни, че не е успял да намери достатъчна подкрепа за политиката си и макар да я смята за правилна е редно да поеме лидерска отговорност и да се оттегли.

„Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в този курс. Този неуспех да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като сглобкаджии, службогонци. Нека някой друг или други хора да намерят нов политически курс или да ревизират този и да го представят по-убедително“, каза Христо Иванов.

Той поясни, че това е негово и на партията решение, не ангажира останалите партии в „Продължаваме промяната – Демократична България“ и няма да бъде депутат в следващия парламент. Но допълни, че ще остане на терен да работи за своите каузи в друго качество.

Иванов каза, че приема присъдата на избирателите, които не са излезли да гласуват. И благодари на хората, които са излезли да гласуват.

„Никакви решения не сме вземали по отношение на коалиционния формат. Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Разговорът как да се надгради представителството на демократичната общност е необходим. Този разговор ще изисква сериозно преосмисляне. „Да, България“ ще участва в този разговор с новото си ръководство. Не търсете ревизия на коалиционния формат. Разговор за развитие трябва да има, той ще бъде воден, но не търсете ревизия“, каза още Иванов.

И допълни, че се надява избирателите да приемат неговата оставка като сериозно отношение и начало за такъв разговор. Иванов вече е уведомил за решението си лидера на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ако е необходим курбан – ето курбан. Но искам да предпазя нашата общност от търсенето на скалпове, мазане с катран и перушина, спонтанни чистки. Няма много подготвени хора“, каза още Иванов.

Той заяви, че компромисът в „сглобката“ си е струвал, защото не е имало друга алтернатива. И един ден реформите ще продължат от там, където са спрели.

Божидар Божанов: Разбираме сигнала, който избирателите ни дават

Оставката на Христо Иванов и отказът му от депутатското място са важен и задължителен политически ход. В Да, България напълно разбираме сигнала, който избирателите дават с това, че резултатът на ППДБ намалява наполовина спрямо предходните избори, коментира Божидар Божанов.

И още:

Да, част от този спад е заради общия спад на избирателната активност, който пък отчасти е следствие от цялата кал, която се излизва от месеци. Но е резултат и от нашите грешки, и от това, че не успяхме да обясним достатъчно широко и разбираемо политическия курс, който сме поели.

В деня на гласуването на кабинета „Денков“ Христо Иванов от трибуната каза следното:

„Ако парламентът успее в задачата си да предоговори базовите условия за упражняване на власт в България, ако убедим гражданите, че не сме водени от желанието просто да делим порции и да усвояваме средства, да замитаме и препираме, а настина сме работили за консолидация и рестарт на парламентарната република, то след първите девет месеца този кабинет сигурно ще прерасне в някаква форма на пълноценно политическо управление. А ако се провалим в това, ще стои въпросът дали изобщо това Народно събрание има смисъл да продължи да съществува. Това са политическите реалности и базовата рамка, в която ще функционира този кабинет. Аз нямам илюзия, че това, което казвам, ще бъде лесно за реализация. Разбирам, че всички тези, които участваме в това политическо решение, правим тежък компромис и залагаме на него всичко. И трябва да кажа, че аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провала. Знам обаче, че колкото и да са високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме“

Година и четири дни след тази реч, Христо пое политическата отговорност.

Продължава сериозната работа по решаването на системните проблеми на страната, които не изчезват, а има риск да се задълбочат.

Прегледана: 19050

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече