Васил Данов: Мнозинството на изборите ще покаже, че не сме с Виктор Орбан и Путин

0

- Advertisement -

Какви са заплахите пред сигурността на България на фона на войната в Украйна и кои ще са водещите теми на Парламентарната асамблея на НАТО днес? В студиото на „Здравей, България” темата коментират Васил Данов, член на Атлантическия съвет на България, политологът Милен Керемедчиев и Искрен Иванов, експерт по международни отношения.

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът ще бъде открит от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Парламентаристите от 32-те държави членки на Алианса ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и от служебния министър-председател Димитър Главчев. Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. 

„Тази асамблея е много важна и идва няколко седмици преди европейските избори”, каза Милен Керемедчиев. Той отбеляза една от основните теми на асамблеята – войната в Украйна и отбеляза, че „все повече гласове се надигат против продължаващата помощ” към Украйна.

Според Васил Данов България има раздвоена от части позиция по въпроса, но „мнозинството на изборите ще покаже, че не сме с Виктор Орбан и Путин”. По думите на члена на Атлантическия съвет на България срещата на Парламентарната асамблея на НАТО е планирана отдавана и отсъствието на президента „показва неуважение”.

По отношение на окупираните украински територии от Русия Искрен Иванов отбелязва, че „Украйна може да се защитава и да използва оръжията”, но използването им на суверенна руска територия е на „нейна отговорност”.

Прегледана: 57924

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече