Радев на среща с папата, разговаряха за кръвопролитните войни в Украйна и Газа

0

- Advertisement -

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора, каза пред български журналисти в Рим президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република, което започна вчера. Днес Радев присъства присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В храма светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, а освен това тленните останки на Кирил са погребани именно там.

Радев добави, че това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право.

Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка, коментира още президентът Румен Радев пред журналисти в Рим.

Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, добави държавният глава.

Президентът обясни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“.

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е искана среща между него и Силяновска-Давкова в Рим. Той обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той.

Вчера имахме много задълбочен и приятелски разговор с президентите на Италия, Португалия и Гърция, каза още Радев. Аз отдавна от години наред каня президента на РСМ в България. Каня я, разбира се, каза на въпрос дали я кани и сега.

Аз намирам като положителен знак стремежът на РСМ към диалог. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим всички спорни въпроси и ще отворим вратата на РСМ към ЕС. Надявам се и моят призив е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, ако не се лъжа, да дойде в България, коментира държавният глава.

Прегледана: 45004

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече