Покушение срещу премиера на Словакия

0

- Advertisement -

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, срещу когото днес бе извършено покушение, е тежко. Той е ранен в корема и ръката. Откаран е с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, защото според лекарите състоянието му не позволява транспортиране до столицата Братислава – много е далече. Предстои да му бъде направена операция, съобщават местните медии.

Словашкият премиер Роберт Фицо е „между живота и смъртта“, след като е бил прострелян „няколко пъти“, заяви правителството на централноевропейската държава в официалната му страница във „Фейсбук“, цитирано от Франс прес. „В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта“, се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като „опит за убийство“.

На страницата на 59-годишния политик във Фейсбук се появи публикация, която гласи:

Срещу Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание на правителството в град Хандлова, когато е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува. Ранен е на няколко места и в момента е с опасност за живота. В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до Братислава би отнело твърде много време поради необходимостта от спешна операция. Всичко ще се реши през следващите няколко часа.

Нападателят, който е задържан, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са неизвестни. Според някои словашки медии става дума за словашкия писател Юрай Чинтула. Освен основната си дейност, той е бил активист на либералната партия „Прогресивна Словакия“. Преди опита за убийство той е извикал на премиера: „Робо, ела тук“ – и е открил огън.

Оръжието, с което е извършено престъплението е законно притежавано.

След новината за атентата последваха реакции от страна на редица европейски лидери.

Премиерът на Полша Доналд Туск изрази подкрепа за Фицо след опита за убийство. „Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент“, написа той в социалната мрежа X.

„Новината за прострелването на словашкия министър-председател Роберт Фицо е шокираща“, заяви чешкият министър-председател Петр Фиала в социалната мрежа X. Пожелавам на г-н министър-председателя да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от „отвратителното нападение“ срещу Фицо. „Молим се за бързото му възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“ – написа унгарският министър-председател в X.

„Искрено се надяваме, че Роберт Фицо ще се възстанови бързо, и изразяваме нашата солидарност с народа на Словакия“, написа украинският президент Володимир Зеленски.

Прегледана: 56300

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече