Главчев за РС Македония: Повече отстъпки няма накъде да правим

0

- Advertisement -

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза премиерът и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония (РСМ) и европейския път на развитие на страната, предава БТА.

Нека да изчакаме, да видим какво правителство ще се сформира. Надявам се и те да продължат европейската си перспектива, заяви той.

Позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи, заяви Главчев.

Очаквам кампанията по-скоро да бъде честна и прозрачна, да намалят градуса на напрежението, но кой към аз да давам съвети на политиците, добави той.

Служебният министър-председател съобщи, че на предстоящите избори на 9 юни в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, от колкото на предишните, а броят на РИК-овете е същият. Според него това ще доведете до закъсняване на официалните резултати. За да няма съмнения, че нещо се прави „на тъмно“, го съобщавам сега, добави Главчев.

По думите му няма как нищо да се направи, защото е определена числеността на РИК-овете по изборен кодекс. Членовете на избирателните комисии ще положат максимални усилия, посочи Главчев и призова да не се нагнетява напрежение, че се бавят резултатите заради някакви други практики.

Служебният премиер обясни, че всичко идва от това, че дори в многомандатни избирателни райони, които са с малко мандати на националните избори, числата за кандидати са едни и същи. Листите са с една и съща численост, добави Главчев.

Той посочи още, че задачата на служебния кабинет е по-скоро логистична. Ние сме до деня на изборите, оттам поема ЦИК, ние следим да няма купуване и продаване на гласове, каза Главчев.

Служебният министър-председател коментира и ситуацията на граничния пункт в Малко Търново, като посочи, че пунктът не отговаря на изискванията, получават се струпвания, особено в празнични дни.

До 10 дни трябва да ни дадат проект от Агенция „Митници“ как да се разшири пунктът, след което ще предприемем по-нататъшни стъпки, обясни Главчев. На пункта има проблем и с пътя, но ако чакаме пътя, никога няма да разширим пункта, така че ще действаме поетапно, обясни още той.

Главчев коментира още, че на вчерашната му среща с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, всички са изразили подкрепа за включването на България и по суша в Шенген, включително и от Австрия. Очакваме до края на годината това да се случи, посочи служебният министър-председател.

Служебният премиер участва в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред президентската институция.

Прегледана: 61937

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече