Терзиев нареди да съборят незаконния палат на Румен Гайтански – Вълка на брега на яз. „Искър“

0

- Advertisement -

Столична община започна днес принудителното премахване на трите незаконни постройки край брега на язовир „Искър“, които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев в пост във Фейсбук.

Незаконните строежи са изпълнени през 2020 г. и собственост на фирмата „Био Майнинг“ на Румен Гайтански, известен като Вълка. Те са разположени близо до източния бряг на язовира.

„Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът“, отбелязва кметът.

Възможността за доброволно премахване от страна на собственика не е изпълнена и затова днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към събарянето им.

Съдебната сага по казуса започна след заповеди на главния архитект на София от 2021 г. и 2022 г. , с които бе разпоредено на „Био майнинг“ АД – София и на Югозападно държавно предприятие да премахнат трите незаконните постройки. Това са стоманобетонови монолитни сгради, изградени без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

През април 2023 г. Върховният административен съд разпореди премахването и на последната постройка –  т.нар. ловен хотел. Месеци по-късно от Столичната община и от държавното ловно стопанство обясниха, че към момента нямат средства за събарянето на постройката. От СО заявиха, че ще търсят пари, но сградите на „Био майнинг“ не били в списъка с незаконни имоти за премахване, а приоритет били опасни сгради в града. Освен това имало нужда от решение на общинския съвет за отпускане на средствата. Сега събарянето се прави без процедурата с гласуването в Столичния общински съвет.

„След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им. По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството след като приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните отпадъци“, пише Васил Терзиев.

Ще направим разделно събиране на отпадъците от незаконния строеж с временно съхранение и ще рециклираме допустимите строителни отпадъци, предвижда още Васил Терзиев.

Прегледана: 33176

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече