МВФ одобри нов заем за Украйна

0

- Advertisement -

Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд одобри трети преглед на програмата за заем на Украйна от 15,6 милиарда долара и разреши отпускането на 880 милиона долара за бюджетна подкрепа, с което общите плащания достигнаха  5,4 милиарда долара, съобщи МВФ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Глобалният кредитор каза, че рисковете пред Украйна остават изключително високи, особено несигурността около войната с Русия и перспективите за външно финансиране, въпреки че шефът на мисията в Украйна Гавин Грей каза пред журналисти, че МВФ все още очаква войната в Украйна да приключи до края от 2024 г.

Грей каза, че цялостното представяне на Украйна по програмата на МВФ е останало силно през първата си година и е изпълнила всички, освен

един от количествените критерии за ефективност. Неизпълненото е за средства от данъчни приходи, но включва много малка сума.

Украйна трябва да получи средствата през следващите дни, каза Грей.

Това трябва да е добре дошла новина, тъй като Конгресът на САЩ продължава да обсъжда одобрение на допълнителен пакет от помощ от 61 милиарда долара за Украйна. Грей каза, че МВФ ще трябва да проучи въздействието върху нивата на дълга на Украйна, ако законодателите на САЩ решат да конвертират част от това финансиране в заем вместо да остане безвъзмездна помощ.

Сана Надим, заместник-ръководител на мисията на МВФ за Украйна, каза, че МВФ е одобрил нов анализ на устойчивостта на дълга за Украйна, който не е променил съществено макроикономическия анализ, но е изключил около 3 милиарда долара дълг от руски еврооблигации, който беше оспорен от украинските власти.

Надим каза пред журналисти, че е постигнат достоверен напредък по преструктуриране на търговския дълг на Украйна и МВФ очаква технически дискусии по този въпрос през следващите седмици.

Прегледана: 43737

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече