Асен Василев: Нямаме намерение да вдигаме данъците

0

- Advertisement -

„Работи се за реализиране на първия мандат. Преговорите продължават“, обяви министърът на финансите Асен Василев. Той обаче отказа да коментира ясни ли са имената на бъдещите министри и дали остава начело на финансите. Василев отрече, че ще вдигат данъците, каквато препоръка направи Международния валутен фонд (МВФ). 

Малко по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че българите трябва да се готвят за вдигане на данъците, позовавайки се на доклад на Международния валутен фонд. Документът е представен в четвъртък на среща между представители на МВФ и на бюджетната комисия в парламента. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20% за всички сектори, да се премахне плоският 10-процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. 

„Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците“, коментира Василев в отговор на журналистически въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента.

ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, посочи Василев и добави, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада доста бързо – на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, каза Василев. Той припомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза министърът.

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза финансист №1.

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев каза, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията, съобще БТА.

В отговор на въпрос относно преговорите за правителство и предстоящото връчване в понеделник от президента на мандат за съставяне на кабинет, той коментира, че преговорите все още продължават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде съобщено. „Преговорите продължават“, каза отново Василев, попитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. „Това, което сме заявили, е, че работим за реализиране на първия мандат, заяви още той.

Министър Василев участва в конференцията „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса“, организирана от Министерството на финансите.

Прегледана: 53350

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече