Култивираните перли: вечност сред бижутата

0

- Advertisement -

Вероятно няма друг вид бижута, които да са по-емблематичен символ на елегантност и красота от перлите. Тези необикновени сияйни сфери придават перфектен завършек на тоалетите и са подходящи както за офиса, така и за изискан ресторант. От скромното начало до висшата мода, култивираните перли изминават завладяващ път.

История на култивираните перли

Въпреки че перлите са ценени от хиляди години, процесът на култивиране започва едва около 1800 г. Култивирането на „блистерни перли“ скоро измества популярната дотогава перлена индустрия.

Усъвършенстването на процеса на култивиране, както и съвременният пазар на перли и международната търговска индустрия, се развиват едва през последните петдесет години и се дължат най-вече на работата на Кокичи Микимото и неговите сътрудници.

Един от първите японски предприемачи след Втората световна война, които отварят магазини в САЩ, Микимото изгражда успешна марка с мащабни маркетингови кампании и творчески подходи към продажбите. Сега Mikimoto е световно разпознаваемо име, свързано с лукса и романтиката.

Култивирани или натурални перли

Най-често хората смятат, че терминът „култивирана“ е синоним на „имитация“ или по друг начинказано – предполага, че перлата не е истинска. В действителност, култивираната перла е не по-малко истинска от тази в природата и обикновено отнема много повече време, енергия и ресурси за производството ѝ. 

Единствените разлики между тях са рядкостта и фактът, че процесът на създаване на култивираната перла е започнал с човешка намеса. Освен това, за всичко останало се грижат мекотелите в рамките на своите естествени и нормални биологични процеси.

Как се образуват култивираните перли?

Перлите, съставени от арагонит – кристал на калциевия карбонат, се предлагат в различни естествени цветове и притежават прекрасен блясък, който ги прави да изглеждат така, сякаш светят отвътре. Пътят, който една малка култивирана перла трябва да измине, за да се превърне в ослепително перлено колие или комплект поразителни обеци, е огромен и изисква много работа. Например, в зависимост от страната, някои фермери трябва да отгледат своите запаси от мекотели, да ги отгледат до зрялост, да натоварят животните с малки перлички и да чакат месеци, дори години, за да произведат достатъчно, така че да си възвърнат първоначалните инвестиции.

За да се разбере процесът на нуклеация, е полезно да се знаят основите на естественото формиране на перлите. Когато в мекотелото попадне дразнител, например паразит, се отделя течност като защитен механизъм. Тази течност покрива дразнителя, като създава слой, наречен перла. Всеки слой перла се натрупва, за да се образува перлата. При култивираните перли дразнителят е поставен умишлено от човек (нуклеация) и представлява парче перлена черупка, а не паразит.

След като се образуват, култивираните перли се събират, почистват, сортират и изпращат на пазара за продажба на едро или директно на производителите, като се разменят стотици пъти, преди да се озоват на търговската зала или на врата ви. С други думи, култивирането на перли в никакъв случай не означава по-нискокачествен продукт, а е продукт на стотици години опити и грешки, както и плод на световния пазар и на простите, но необикновени същества, които ги създават.

Прегледана: 30459

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече