Приключиха дейностите по изграждане на Етап 1 от обект „Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора“

0

- Advertisement -

Приключиха дейностите по изграждане на Етап 1 от обект „Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора“. Обектът е част от проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора – Фаза 1“, съфинансиран от Европейски фонд за регионално развитие и осъществен по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

В рамките на Етап 1 са изградени втори и трети перон с височина 55 см. Подновени и модернизирани са железния път и контактната мрежа в гаровия комплекс. Изградено е перонно осветление със съвременни енергоспестяващи тела, тръбоканална мрежа и перонно отводняване.  Монтирани са навеси на двата перона с обособени места за пътници и за лица с намалена подвижност.

Чрез реализираните дейности е осигурена достъпна среда. Изградени са рампи с парапети за осъществяване на безпрепятствени маршрути, както и тактилни ивици по настилките. Поставена е визуална информация за улеснение на лица с намалена подвижност и лица с увреждания. Осигурен е равнопоставен достъп и удобства за всички пътници на територията на гаровия комплекс. Предлаганите железопътни услуги са ефективно подобрени и съобразени с изискванията на европейските стандарти в областта на железопътния транспорт. Етап 1 е въведен в експлоатация с Разрешение за ползване, издадено от ДНСК.

Изпълнението на проекта е съобразено с исканията на местните жители за опазване на съществуващото приемно здание на гаровия комплекс, което със Заповед на министъра на културата от есента на 2022 г. е обявено за единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от „ново време“ с категория „местно значение“. Осъществено е етапно изграждане на обекта и възлагане на дейности по реконструкция на приемното здание с нови обществени поръчки.

В обхвата на Етап 2 предстои да се изпълни реконструкция на съществуващото приемно здание, прилежащото околно пространство и първи перон. Изготвен е технически проект в съответствие с въведените режими за опазване на недвижимата културна ценност и охранителната зона. Проектът е съгласуван от Министерство на културата и одобрен от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. След успешно приключване на обществените поръчки за изпълнение на дейностите по Етап 2, се очаква строително-монтажните работи по приемното здание да започнат през трето тримесечие на настоящата година и да приключат до края на 2025 г.

Прегледана: 55836

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече