Лаура Кьовеши предупреди: Мащабите на измамите с еврофондове се подценяват

0

- Advertisement -

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

„В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации“, каза Кьовеши пред германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин, предаде БТА.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците. „Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща“, посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията. „Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра“, заключи Кьовеши.

Прокуратурата на ЕС представи днес доклада за дейността си през миналата година, в който се посочва, че в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет.

През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405,2 млн. евро. В тази бройка пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро, показват данните. За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се допълва в доклада. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд, предаде БТА.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани. По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден.

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не касаят обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест на сто са свързани със съмнения за корупция.

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието.

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, показва докладът.

Прегледана: 58852

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече