АЕЦ „Козлодуй“ предизвика буря в парламента

0

- Advertisement -

Народното събрание отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“ и ще продължи с програмата за работа за днес, която предвижда на второ четене да бъде гласуван законопроект за изменение и допълнение на Закона за инвестициите.

Това решиха депутатите, след като председателят Росен Желязков откри пленарното заседание, а председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи като първа точка парламентът да разгледа одобрените вчера проекти на решения за изграждане на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи БТА, Предложението за включване в програмата за работа на депутатите бе припознато от председателя на парламента Росен Желязков, но бе отхвърлено от пленарната зала със 102 гласа „за“, 61 – „против“ и 51 „въздържал се“.

Две парламентарни комисии гласуваха късно следобед в сряда „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да започне, проведе и приключи до 15 април преговорите с „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ („Hyundai E&C) –  единствената компания, останала в краткия списък кандидати за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа.

Тази компания има опит, положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, заяви след гласуването в комисиите председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Не закъсняха и реакциите след гласуването в четвъртък.

„Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В залата се случи нещо нечувано – изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на „Уестингхаус“ за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от партия „Възраждане“ Искра Михайлова заяви, че в комисиите депутатите са коментирали, че преди да продължи разглеждането по тази точка, трябва да се запознаят със секретни документи. Това „беше поето като ангажимент от председателите на двете ресорни комисии днес да постъпят в секретно деловодство, народните представители да ги четат и оттам нататък да продължим разискваме по точката“.

„Днес някак странно сутринта тази точка се оказва най важната извънредна, която трябва да влезе в пленарна зала, при положение, че в България изграждането на ядрена енергетика се е забавило с десетилетия, имаме унищожение на такива проекти, какво налага от снощи, от вчера от завършването на комисията до днес това да бъде най-важното нещо, което Народното събрание трябва да вземе като решение“, каза Михайлова, цитирана от БНР.

Междувременно „Хюндай“ изрази опасенията си от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

„Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти“, написаха във Фейсбук страницата си от посолството на Република Корея. Заедно с това се изразява надежда, че „Корея може да играе значима роля в постигането на енергийна визия на България“.

Прегледана: 60941

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече