Съдът пуснал под гаранция шофьора, който пиян уби на зебра Филип, защото нямало да се укрие

0

- Advertisement -

Софийският градски съд е изменил мярката за неотклонение на 37-годишния Петър Тодоров, който блъсна и уби на място 15-годишния Филип Арсов на пешеходна пътека в центъра на София, тъй като е счел, че няма реална опасност той да се укрие. Мотивите на магистратите бяха обявени от пресцентъра на съда.

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември м.г. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците „Гурко“ и „Шишман“. 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил „Мерцедес“. Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертиза мъжът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението в участъка, където разрешената скорост е 30 километра в час. Пред свидетел по делото шофьорът признал също, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

Почти 6 месеца по-късно разследването вече е приключило и материалите са предявени на родителите на Филип Арсов. Предстои прокуратурата да предяви материалите и на обвиняемия. Когато процедурата приключи наблюдаващият прокурор трябва да внесе обвинителен акт и да предаде Тодоров на съд.

Петър Тодоров обаче е с изменена мярка за неотклонение от 1 февруари. Тогава СГС е преценил, че той трябва да бъде пуснат от килията, като му е наложил домашен арест с проследяващо устройство. Определението не е протестирано от прокуратурата и е влязло в сила след изтичане на законовия срок.

В мотивите на СГС е записано още, че по отношение на обвиняемия Петър Тодоров не е налице реална опасност от укриване. „Това е така предвид обстоятелството, че същият е лице с установена самоличност, местоживеене, със семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на Република България. Спрямо обвиняемия Петър Тодоров и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление“, обясняват магистратите.

Съдът е взел предвид и изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца.

„Единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането, на което и да е обвиняемо лице. От една страна това е така предвид обстоятелството, че подобно процесуално решение е допустимо единствено при първоначално определяне на мярката за неотклонение и в кратък срок след нейното първоначално постановяване, а от друга страна, и предвид това, че изтеклият срок на задържане всякога аргументира извод за намалена степен на опасност от извършване на престъпление на задържаното лице, освен ако такъв извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Настоящият случай не е такъв“, категорични са съдиите.

Според тях към настоящия момент мярката за неотклонение „задържане под стража“ вече се явява непропорционална за постигане на целите.

„Необходимо е да бъде посочено и обстоятелството, че всяка мярка за неотклонение, включително и „задържането под стража“, е насочена към постигане на конкретно определени и законоустановени цели. Сред тези цели не са удовлетворяване на обществени нагласи, преодоляване усещането за липса на справедливост у обществото, чрез драстично ограничаване правата на лице,все още единствено заподозряно в извършване на престъпление.“, пишат още от СГС.

Прегледана: 61979

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече