Зеленски разговаря с Желязков

0

- Advertisement -

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски, въпреки че по-рано днес се наложи българската делегация да се скрие в бомбоубежище в Киев заради руски ракетен обстрел.

Въздушната тревога, на която българската делегация е станал свидетел, е дала възможност на народните представители да разберат какъв е животът на украинските граждани, заяви Зеленски пред Желязков, цитиран от парламентарния пресцентър.

„Постоянните ракетни атаки поставят на преден план пред нас необходимостта от осигуряване на адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато цел на атаките са обекти от енергийната инфраструктура“.

„България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от началото на руската агресия и ще продължи да го прави толкова, колкото е необходимо“, заяви Желязков пред Зеленски. 

Желязков още веднъж е подчертал, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна. „България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна“, е отбелязал той, цитиран от пресцентъра на парламента. По думите на Желязков Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

„България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора“, е посочил още председателят на парламента. Той е подчертал, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред.

„От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави. 

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива. Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа. Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство“

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, допълни Росен Желязков. Той изрази задоволството на България от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков е припомнил и, че на 11 януари в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

От своя страна президентът Зеленски е благодарил сърдечно за всяка осигурена подкрепа – военно-техническа и хуманитарна. 

„Всяка подкрепа от България е важна за нас, никога няма да забравим това, което страната ви прави, заяви той. Благодарни сме на българския народ и на правителството за политическата подкрепа, в България лично се уверих, че българите са на наша страна, на страната на мира“.

В българската делегация, водена от председателя на парламента, са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов.

Председателят на българския парламент е на посещение в Киев начело на делегация от депутати по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. Желязков и водената от него делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна, съобщиха по-рано от пресцентъра на парламента. Българската делегация поднесе цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

Прегледана: 21441

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече