Конфискуваните коли на пияни и дрогирани шофьори ще остават за държавата

0

- Advertisement -

„Конфискуваните автомобили, които са в по-добро състояние, за тях има възможност да бъдат използвани от държавата. Държавата, като собственик, първо прави преценка дали автомобилът няма да послужи на някое държавно ведомство“, обясни Станислав Христов, директор на дирекция „Държавни вземания”, НАП.

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени. Пет месеца след промените в Наказателния кодекс, които задължиха съда да отнема автомобилите на доказано пияни и дрогирани шофьори, идва ред на първия публичен търг, съобщи NOVA tv. Но се оказва, че не всички конфискувани МПС ще бъдат пуснати на търг. Държавата има право да остави за себе си някои от тях. 

На 15 януари в Бургас ще се отварят офертите за две коли. Едната е на повече от 24 г., с начална цена 1 200 лева, а другата на повече от 27 г. за 1 000лв. „Предложенията се подават предварително“, заяви Христов.

Враца е следващият областен град, който обявява за продан две коли и един мотор. „Всички коли са стари. Произведени са преди 2000-а година“, добави Христов. 

Адвокат Людмил Рангелов изрази резерви към смисъла от тази мярка. Той смята, че тя няма да доведе до радикална превенция на употребата на алкохол и наркотици от водачите на МПС. А и няма законова пречка човекът, от когото колата е отнета, да се включи в наддаването и да си я откупи обратно. 

Наскоро и адвокат Андрей Янкулов коментира в профила си във Фейсбук също, че мярката е драстична: 

„Как се отразява на регистрираните престъпления по шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила въвеждането през август на изключително драстичната мярка отнемане на МПС или присъждане на равностойността му?

Първо едно пояснение защо наричам мярката „изключително драстична“. Това е най-често наказваното престъпление у нас – близо до 1/4 от общия брой на осъдените на годишна база. Ескалацията на наказателната репресия срещу извършителите на това престъпление през последните 20-тина години без съмнение може да се определи като драматична – в общия случай при първо нарушение първоначално се наказваше с основно наказание глоба по административен ред и извършителите дори не се третираха като осъждани, след това – с пробация, след това – с лишаване от свобода (условно) и от август вече – допълнително и с отнемане на автомобила, което означава имуществена санкция с голяма вариативност в зависимост от стойността на конкретното МПС. Това драматично увеличаване на наказателната репресия за това конкретно престъпление стана при чувствително намаляване на престъпността като цяло за периода, в това число и в частност на шофирането след употреба.

Разбира се, все още е твърде рано да се каже какво е точното отражение върху честотата на извършване на това престъпление, както и публикуваната информация от МВР засега е оскъдна. Минимум една година след влизане в сила на мярката би трябвало да се направи едно всеобхватно изследване, което да анализира цялостно ефекта от въвеждането ѝ.

Действително, през септември има чувствително намаляване на регистрираните престъпления по този текст – 287, при положение че за същия месец на 2022 и 2021 са били съответно 395 и 388. През октомври обаче се наблюдава обратното: сериозно увеличаване – 358, и изравняване със същите месеци на 2022 и 2021 – съответно 388 и 359.

Поне засега изглежда, че след като темата с отнемането на автомобилите, която беше много гореща през лятото (когато парламентът прие промените изневиделица – никой не разбра, че такава промяна се готви, докато не стана закон), заглъхна през есента, с нея заглъхна и т.нар. „обща превенция“. Страхът, който трябва да буди наказателният закон у гражданина, така че да не го престъпва. И оставяйки нещата на нормалното им състояние без забравения допълнителен фактор „страх“, като че нивата на този тип престъпност поне засега изглежда, че се нормализират твърде скоро и ще достигнат обичайната динамика на престъпността в България – устойчив лек спад от година на година, с изключение на пандемичните, характеризиращи се с голям спад. Доста хляб за размисъл трябва да има за законодателя от ефекта от такива популистки упражнения с наказателния закон.“

Прегледана: 79747

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече