Пирати нападнаха българския кораб „Руен“

0

- Advertisement -

Корабът „Руен” с 8 българи на борда е нападнат край Йемен. Това потвърди в интервю пред NOVA изпълнителният директор на Български морски флот Александър Калчев.

Плавателният съд за насипни товари, част от състава на „Параходство Български морски флот”, е бил под малтийски флаг. Подал е сигнал за бедствие на около 380 морски мили източно от о. Сокотра във водите на Арабско море. Според компанията за морски застраховки „Амбри” неизвестни лица са се качили на борда. Те вероятно са дошли от рибарско корабче под ирански флаг, което е изключилo транспондера си.

В студиото на „Здравей, България” темата коментира капитанът I ранг о. з. Васил Данов. Той определи нападението като „по-скоро пиратско, за което ще се иска откуп”. Според британски изследователи, когато корабът с българи на борда се е отклонил от маршрута си, наблизо е имало риболовен кораб, плаващ под ирански флаг. По-рано рибарският плавателен съд е бил в сомалийски води.

Капитанът I ранг смята, че плененият кораб не е имал въоръжена охрана. „Досега няма случай, в който въпреки охраната някой кораб да е бил превзет. Сомалийците приближават с малки лодки уж нещо да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати или гранатомети – те се отказват от нападението”, посочи Васил Данов. Капитанът I ранг смята, че плененият кораб не е имал въоръжена охрана. „Досега няма случай, в който въпреки охраната някой кораб да е бил превзет. Сомалийците приближават с малки лодки уж нещо да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати или гранатомети – те се отказват от нападението”, посочи Васил Данов.

Прегледана: 87045

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече