Денков: Има проблем с избрания вчера подуправител на НЗОК

0

- Advertisement -

Премиерът акад. Николай Денков коментира критиките, които му отправи председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски през последните дни. „Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство“, заяви Денков.

Според Денков с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. „Първият – че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата“, каза премиерът.

„Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи. Ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават да бъдат приемливи и от двете страни в смисъл, че няма проблеми с тях. Вчера абсолютно силово със съдействието на „Възраждане“ ГЕРБ и ДПС избраха този човек“, добави той.

„Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите“, каза още Денков.

Според него назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно е проблем. „ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума“, поясни министър-председателят.

Ротационният премиер заяви още, че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия. „Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът“, коментира още премиерът.

Прегледана: 99687

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече