Сигнал до МВР: „Българска организация за автомобили” АД прибра 1 млн. лв. от екотакси, даде 150 лв. данък (ЧЕТВЪРТА ЧАСТ)

0

- Advertisement -

Четири фирми реализират по криминален начин милионни печалби с екотакси на гърба на държавния бюджет, за което Narod.bg вече подаде сигнал до МВР! Търговските дружества са прибрали около 130 млн. лв., а на този фон са внесли като данъци едва… 9000 лева. Схемата за данъчни, финансови измами и пране на пари е организирана от дружествата, които събират продуктовите такси (екотакси) „Автоекопроджект“ АД, „Българска рециклираща компания” АД, „Ауторек” АД и „Българска организация за автомобили” АД.

В първите три  части, които публикувахме до момента, осветлихме схемата, по която „Автоекопроджект“ АД и „Българска рециклираща компания” АД и „Ауторек”, инкасират оборот съответно от 24,5 милиона лева, 100 млн. Лева и 25 милиона, сега идва ред на Българска организация за автомобили” АД.

Схемата за източване на приходите от екотакси е същата и при това дружество, което всяка година генерира над 1 милион лева приходи и в същия момент декларира много малка печалба и съответно малък размер на корпоративен данък за внасяне към републиканския бюджет. Отново се превеждат авансови плащания към следните свързани лица:

  • „СТИЙЛ КОЛЕКТ“ ЕООД с ЕИК 205501177
  • „ЕКО ВАРНА“ АД с ЕИК 202071012
  • „ЕВРО СТИЙЛ ТРЕЙД“ ЕООД с ЕИК 203039195
  • „СТАН 3-2020“ ЕООД с ЕИК 206284890
  • „НАДИН ХОЛД“ ЕООД с ЕИК 201693513

…както и към другите дружества, участници в схемата. Декларираните печалби на дружеството са в много малък размер спрямо реализираните приходи. За 2022 г. е внесен корпоративен данък в размер на 150 лв., а реализираните приходи от продажба на екотакси са над 1 милион лева. За 2021 г. е внесен корпоративен данък в размер на 223 лв., а реализираните приходи от продажби на екотакси са отново над 1 милион лева.

Горните финансови показатели на всички дружества, събиращи потребителски такси /екотакси/, показват, че организираната схема нанася огромни щети на държавния бюджет. За две години са реализирани приходи в размер на близо 130 000 000 лева, а в бюджета са постъпили малко над 9000 лева. Укриват се данъци в особено големи размери – не е внесен ДДС чрез фактури за фиктивна дейност и генериране на фиктивни разходи за минимизиране на печалбите. Горното по безспорен начин доказва, че е налице данъчна и финансова схема за измами, работеща повече от пет години и са нанесени огромни щети на държавата.

Следва държавните институции да се сезират, като с техните правомощия и ресурс да бъдат локализирани и спрени тези злоупотреби.

Следва в НАП да бъдат възложени контролни ревизионни производства на дружествата в схемата:

– Да се изследват всички търговски документи между дружествата преки доставчици, участници в схемата

– Да се установи на какво основание се правят авансовите плащания и има ли реално изпълнение на доставки

– Да се проследят паричните потоци и кои лица са крайните получатели на паричните средства. За целта трябва да се установят конкретните лица, теглили паричните средства в брой от сметките на дружествата и същите да бъдат разпитани от органите на реда на кого и на какво основание са предавали паричните средства, изтеглени в брой, и за какво са се разходвани парите

– За горното следва да се установи кои са лицата, имащи пълномощно и спесимен да оперират с банковите сметки на дружествата

– Органите на НАП съвместно с Икономическа полиция следва да извършат наблюдения поне два до пет дни в един календарен месец. От всички събрани данни и доказателства следва да се проследи и установи броят разкомплектовани МПС, техният произход, налице ли са реални доставки между дружествата, налице ли са финансови и данъчни злоупотреби и съответно фиктивни сделки и пране на пари.

Прегледана: 102616

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече