Кабинетът „Денков“ оцеля и след новия вот на недоверие

0

- Advertisement -

Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета „Денков“, внесен на 8 ноември от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, заради несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната.

71 депутати гласуваха „за“,“155″ против, няма „въздържали се“. Регистрираните депутати в зала бяха 203-ма.

Предвид това, че не са събрани необходимите не по-малко от 121 гласа, вотът е неуспешен, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

До днешното гласуване се стигна след като миналата седмица ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заради отложената дерогация на вноса на руски петрол. Парламентът не събра кворум 2 пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

Преди гласуването на вота на недоверие депутатът от ИТН Тошко Йорданов излезе с декларация от името на парламентарната група като призова от трибуната на парламента ГЕРБ и ДПС, ако „имат срам“, да не подкрепят, по думите му, 38 депутати (визирайки групата на ПП-ДБ) унизително да управляват държавата. Като емблематичен пример за това той даде протеста срещу БФС в петък вечер.

Минала седмица ГЕРБ и ДПС не се регистрираха заради отложената дерогация на вноса на руски петрол. Парламентът не събра кворум 2 пъти и се наложи гласуването на вота да остане за днес.

При единственият опит за гласуване опозицията не можа да свали правителството с 61 гласа срещу 66 на ПП-ДБ. БСП настоя за прегласуване, но нямаше кворум и така се стигна до прецедент – вотът на недоверие да се прегласува.

Той беше внесен за лошо управление в сектор отбрана и сигурност от „БСП за България“ с подписите на Възраждане и ИТН. В края на миналата седмица, след разговори между управляващите партньори и ДПС се стигна до споразумение за дерогацията и бюджета. Очаквано днес парламентът събра нужния кворум за гласуване на вота на недоверие.

Прегледана: 102258

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече