И след втория вот на недоверие правителството оцеля

0

- Advertisement -

И вторият вот на недоверие срещу правителството на премиера Николай Денков не мина. Депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по време на гласуването. Така от общо 127 гласували „за“ вота на недоверие бяха 66 народни представители, „против“ – 61. 

Вотът беше внесен с подписите на „БСП за България“, „Възраждане“ и „ИТН“ заради лошо управление, според тях по отношение на отбраната и сигурността на страната.

Депутатът от БСП Георги Свиленски призова, ако наистина ГЕРБ и ДПС са против това „пропутинско“ управление, да влязат в зала и да го покажат с гласуване. По негово искане председателят на парламента Росен Желязков даде 15 минути почивка преди прегласуване.

Вчера дебатите по вота продължиха близо пет часа.

За да мине в пленарната зала, е достатъчно обикновено мнозинство. От ГЕРБ-СДС и ДПС още вчера заявиха, че ще застанат зад правителството и няма да подкрепят вота.

При това положение, гласовете на вносителите от БСП, „Възраждане“ и ИТН са недостатъчни.

Преди да стигнат до гласуването на вота, депутатите решиха да енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това стана с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Изслушани бяха и министърът на енергетиката Румен Радев и премиерът Николай Денков относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ „Чаира“.

Народното събрание обсъди и законопроект, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни. Управляващата коалиция заедно с опозицията я запази, като отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС. Именно след това гласуване дойде ред и на вота на недоверие, при който депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски излязоха от залата.

Прегледана: 99506

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече