Президентът даде на КС таксата за руския газ. Асен Василев: Това е срам за институцията

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Финансовият министър Асен Василев направи нарочно изявление в отговор на президента Румен Радев, който даде на Конституционния съд поправката за събирането на допълнителна такса за пренос на газ от Русия. Василев обвини Радев, че защитава руския, а не българския интерес.

„Това е срам за президентската институция“, възкликна Василев по адрес на Румен Радев.

„Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ, в Конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира, очакваме първите постъпления от 14 ноември“, заяви Василев в Министерството на финансите.

„Уведомени са всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България и е установено какъв е режимът, с който трябва да докажат откъде идва газът – дали от Русия или не“, допълни той. И уточни, че ако газът не идва от Руската федерация, тези фирми ще бъдат освободени от таксата от 20 лева на мегаватчас

„Това, което е учудващо, е, че президентът на републиката не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на Република България, а не интересът на Руската федерация и на „Газпром“, отсече Василев.

„С това си действие президентът се обяви като защитник на „Газпром“, в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и на ЕС, така, както се провежда от нашето правителство“, каза още финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в българската Конституция. Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито, се отбелязва в искането. Посочва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава, се казва в искането.

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“. В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“ и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, посочват още от прессекретариата на президента.

БТА припомня, че България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч.

Прегледана: 53653

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече