Мащабен протест на жените в Исландия срещу разликата в заплащането между половете, стачкува дори премиерката

0

- Advertisement -

Десетки хиляди жени, включително министър-председателката Катрин Якобсдотир, няма да отидат на работа в Исландия днес в знак на протест срещу разликата в заплащането между половете, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Това ще е първата първата целодневна стачка на жените в отдалечената островна държава в северната част на Атлантическия океан от 1975 г. Очаква се особено засегнати да бъдат секторите, в които работещите са преобладаващо жени, като здравеопазването и образованието.

„Аз няма да работя този ден, както очаквам всички жени (в правителството) да направят същото“, каза исландската министър-председателка, която е представител на левицата.

Исландия е класирана от Световния икономически форум на първо място сред държавите по отношение на равенството между половете 14 поредни години. Пълно равенство обаче няма дори на вулканичния остров, чийто резултат е 91,2 процента, отбелязва Би Би Си.

При това Исландия е едва 14-а по икономическо участие, като е изпреварена от страни като Либерия и Ямайка.

Около 90 процента от исландските жени се вдигат на стачка през 1975 г., за да подчертаят своето значение за икономиката. На следващата година парламентът на страната приема закон за равно заплащане между половете.

Бившата президентка Вигдис Финбогадотир каза през 2015 г. пред Би Би Си, че стачката от 1975 г. е била „първата стъпка за еманципацията на жените в Исландия“. Това проправя пътя Финбогадотир да стане през 1980 г. първата жена, демократично избрана за държавен глава, в света.

Прегледана: 70736

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече