Румен Радев: Шизофренно е да плачеш за еврозоната и Шенген и в същото време да тръбиш, че службите са пробити

0

- Advertisement -

„Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии“, каза пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев по повод предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети. 

Това беше краткият му коментар по темата, като Радев посочи: „Мисля, че съм ясен в това отношение“.

Що се касае до експулсирането на свещеници от Руската църква, президентът посочи, че не е чел доклада на ДАНС. „Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа. Защото не съм като някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“, заяви президентът.

„Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се осветли, когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа“, обясни държавният глава.

„Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България, кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация. Да се установи тази мрежа, тя е интересна“, смята президентът. По думите му с действията си по този случай България се лишава от такава възможност. „Хората, които настояват за такива действия, явно не познават характера на работа на службите“, смята Радев, цитиран от БТА.

„Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражава тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценки за службите от нивото на тяхната въпиюща некомпетентност и невежество, и да настояват за тяхната промяна“, посочи Румен Радев.

По думите му единствената цел на така наречената реформа на службите е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противостои.

„Именно такива действия, които се прикриват зад шумни, ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост, реално ни отдалечават от ЕС и НАТО“, каза държавният глава и настоя, че хора, които разпространяват класифицирана информация и секретни документи, трябва да отговарят пред закона, а не да променят законите.

„Някак си шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и за еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони“, коментира президентът и призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение за сигурността. „ДАНС е важен елемент от националната сигурност. ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици“, заяви Радев.

Президентът е на посещение в Карнобат по повод празника на града.

Прегледана: 44214

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече