Майката на Даная: Бялата мафия уби детето ми, това трябва да спре!

0

- Advertisement -

Майката на 15-годишната Даная, която дари органите на изпадналата си в мозъчна смърт дъщеря и спаси няколко живота, поиска оставките на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

С пост в профила си в социалната мрежа Фейсбук Ани Стоянова написа: „Бялата мафия, да така ще я нарека, уби детето ми и ще обърнем света, ако трябва, за да спрем това! Моля всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината и да застанем на страната на живота и почтеността, на страната на бъдещето за нас и децата ни. Вярвам, че животът на детето ми не си е отишъл напразно и е време разделно“.

15-годишната Даная, която страдаше от тромбоцитопения – състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май. Тя бе приета в реанимацията на „Пирогов“ с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт. Родителите й обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни.

Почернената майка твърди, че няма никакви претенции към лекарите от клиниката по детска реанимация на „Пирогов“.

„Тези хора направиха всичко по силите си и също бяха изненадани от липсата на реакция от клиниката по неврохирургия. За жалост „Пирогов“ е една болница със различни структури, комуникацията между тях е нарушена. И не, нямам против специализантите, дълбоко уважавам избора им на професия, но имам против това, че за толкова време болницата не е обезпечена от специалист, който да поеме спешни случаи и да пристъпи към хирургия при нужда“, пише още Ани Стоянова.

Според нея е пропуснато ценно време преди да се пристъпи към оперативната интервенция. Майката на Даная иска да разбере какво точно се е случило в лечебното заведение и наистина ли детето ѝ не е можело да бъде спасено.

Стоянова допълва, че в „Пирогов“ специализанти са оставени да отговарят за трудни случаи, за които нямат нужната квалификация.

„Знаете ли колко всъщност ме боли, че в този случай един или двама специализанти ще трябва да понесат лична отговорност за това, че са били оставени от ръководството им да отговарят за случаи, за които все още нямат нужната квалификация! Боли ме, защото знам, че те не са могли да откажат, да се противопоставят на безумни управленски решения, които ги пращат за пушечно месо! И тях и децата ни“, пише още майката.

Изпълнителният директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е разпоредил да бъде направена проверка за смъртта на ученичката, съобщи bTV. В своята заповед шефът на най-голямата спешна болница посочва, че целта е да бъде установено дали има допуснати пропуски при лечението на Даная.

Той настоява за писмени обяснения от всички лекари, медицински сестри, специализанти и медицински специалисти на повикване, имащи отношения към случая, както и да се изискат графиците на дежурните медицински лица по времето на хоспитализацията на момичето. Срокът определен за това е до 10 часа на 18 септември.

Изпълнителният директор на лечебното заведение иска и предложения за наказания, ако бъдат констатирани нарушения. В заповедта си д-р Валентин Димитров отбелязва, че лично ще осъществява контрол по изпълнението ѝ.

Прегледана: 50345

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече