Асен Василев: Служебният кабинет спря украинския внос и инфлацията се вдигна

0

- Advertisement -

Правителството взе решение да се откаже от забраната за внос на украинско зърно. Това стана известно от изказване на министъра на финансите Асен Василев. Преди заседанието на МС премиерът Николай Денков заяви, че вносът от Украйна трябва да бъде освободен.

На извънреден брифинг Асен Василев изнесе данни за приходите и печалбите на сектор зърнопроизводство през 2022, когато вносът е бил свободен, и за загубите за хазната, когато импортът е бил ограничен. Той обвини служебния кабинет за непремерено взето решение – за забрана на вноса, което е увеличило инфлацията.

Приходите от производство на зърнени култури за миналата година, когато украинският внос беше разрешен са 9,976 млрд. лв. Печалбата, на която са платени данъци, за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лв., отбеляза Василев и сравни постигнатото през м.г. с 2021 г.: За 2021 г. приходите са 7,965 млрд. лв, а печалбата 1,862 млрд. лева.

Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в хазната от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители с основна част сектор зърнопроизводство за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. са европейски средства, 1,1 млрд. лв. са средствата от националния бюджет, каза още Василев, цитиран от Дир.бг.

Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейската комисия, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесен ДДС, заяви финансовият министър.

Сумата невнесени приходи по-рано съобщи и премиерът Денков.

До края на годината Василев очаква щетите за хазната, при запазване на забраната за внос, да са по 40 млн. лева на месец.

С това непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно, олио, фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, изтъкна Асен Василев.

Това служебният кабинет направи, за да защити сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лева, подчерта финансовият министър. Според него разумно би било производители, които наистина са поставени пред трудности и загуба, да получат целеви помощи. Но вносът трябва да се освободи, за да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Това е отговорното решение в полза на всички български граждани, категоричен е финансовият министър.

Попитан за възможно напрежение в правителството, породено от това, че министърът на земеделието Кирил Вътев не е знаел за внесеното в парламента предложение за решение забраната за внос да отпадне, Василев каза, че тази дискусия върви в МС от седмици и днес решението на ниво министри е взето – България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно. А за парламентарни предложения и решения е по-добре да се питат лидерите на партии, отбеляза финансовият министър.

Вчера Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви, че с премахването на забраната за внос от Украйна „ще станем свидетели на масов колапс“, че „крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“. Заедно с това предупредиха, че „напрежението в сектора, което тлее с месеци, ще залее площадите“.

Прегледана: 50739

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече