Бойко Борисов: Не сме се събрали, защото се харесваме, а защото има да се върши работа

0

- Advertisement -

„Този нов сезон трябва да променяме конституцията, да приемем КПКОНПИ, да пуснем Плана за възстановяване и да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната и да приключим с тези теми. Смисълът да направим правителство беше този. Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, той ги прави. Имаме и критики. Имал съм критики и към правителствата, които съм управлявал. Няма идеални неща, трябва да се работи.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди първото заседание на парламента от новата пленарна сесия, която стартира днес.

„Не сме се събрали, защото се харесваме или обичаме. Събрали сме се да свършим 5-6 неща, засега вървят. Докато вървят, това ще е нещото, което ще държи правителството заедно”, посочи още той.

„Имаме критики към правителството, това е нормално – в парламентарната република парламентът е мястото, където се определя политиката. Това не означава, че правителството ще бъде съборено заради нерешени въпроси, свързани с кадровите решения”, каза на влизане в сградата на Партийния дом преди началото на първото заседание на парламента депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя изтъкна като приоритети промяната на Конституцията и приемането на Бюджета за 2024 г. Според нея и Министерският съвет, и парламентът, трябва да наваксат с приемането на законите (по Плана за възстановяване и устойчивост).

„Разбира се, че местните избори стоят на дневен ред, те са само след два месеца, но редовното правителство не бива да бъде поставяно на карта и да не е залог за местния вот като различни конфигурации на различните общини в страната”, каза Атанасова.

Тя изтъкна, че от ГЕРБ още не са подписали механизма, по който ще се вземат решенията в управляващата „сглобка”.

Георг Георгиев от ГЕРБ се надява институцията (на управляващите) да бъде стабилна. Той критикува назначенията в Държавната консолидационна компания (ДКК), които, по думите му, не са съгласувани.

Журналистите потърсиха мнението на представители на различни парламентарни групи за техните очаквания от новия сезон на влизане в сградата на парламента, който сега се помещава в бившия Партиен дом.

„Очаквам българският парламент да пази българския интерес. Очаквам да се върши работа за хората, не очаквам предложения като на един бивш наш колега – Явор Божанков”, заяви депутатът от БСП Иван Ченчев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не отговори на репортерите, а им обясни, че ще четат декларация в пленарна зала.

Прегледана: 53524

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече