Главният секретар на МВР подаде оставка: Не желая да съм от опита за политическа употреба на вътрешното министерство

0

- Advertisement -

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев го е защитил и е отказал официално на предложението на вътрешния министър да го освободи.

„Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР“, заяви Петър Тодоров пред медиите. Само преди дни той обясняваше, че ще остане на поста си, ако няма указ за освобождаването му и отказваше да даде оставка.

„Днес, след 41 години в служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото“, заявява сега обаче Тодоров и благодари на всички достойни негови колеги, с които е имал честта и удоволствието да работи през годините.

„Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това. Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда“, коментира още Тодоров.

Преди това стана ясно, че Радев е отказал и официално да махне Тодоров. Той е изпратил и официален документ. Преди дни вътрешният министър Калин Стоянов, който е основния двигател за искането за уволнение на Тодоров, обяви, че все още няма официален отказ от държавния глава.

Ще продължим да работим трудно с главния секретар на МВР, коментира президентския оказ пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Действително във вчерашния ден в Министерството на вътрешните работи се получи отказ за съгласуване на това, което ние поискахме, а именно освобождаване на главния секретар от МВР“, потвърди министър Стоянов.

Отказът на Радев беше очакван, след като преди седмица той разпространи позиция, в която обяви мотивите за уволнението за изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка във вътрешното министерство.

Ден преди позицията на президента вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че главният секретар е „отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения в изключително кратки срокове“. Той твърди, че заради липсата на контрол и адекватни действия се стигнало и до бум на убийствата с особена жестокост.

Вътрешният министър посочи конкретно убийството на психолога Иван Владимиров – там е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР, неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов. „Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар“, заяви тогава Стоянов. „Искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, контрира  Румен Радев.

Във вторник премиерът Николай Денков обяви, че в момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито имало сега. Денков допълни и че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация би си подал веднага оставката.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента. На практика МС няма ход при отказ на президента. Самият Тодоров обяви, че няма да напусне поста, докато няма указ на Радев за освобождаването му.

Прегледана: 54890

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече