Процесът на поставяне на зъбен имплант: Изчерпателно ръководство

0

- Advertisement -

Зъбните импланти направиха революция в областта на стоматологията, осигурявайки надеждно и дълготрайно решение за хора с липсващи зъби.  Ако обмисляте зъбни импланти, разбирането на процеса на поставяне, е от решаващо значение. Нека се задълбочим в изчерпателното пътуване за това как се поставят и възстановяват зъбните импланти, като гарантираме уверен и информиран процес на вземане на решения.

Научете още по темата: Имат ли срок на годност денталните импланти.

 Стъпка 1: Първоначална консултация и оценка

Пътуването започва с първоначална консултация с квалифициран зъболекар по импланти. По време на това посещение ще бъде оценено вашето орално здраве, включително задълбочен преглед на вашите зъби, венци и челюстна кост. Ще бъдат направени рентгенови лъчи и евентуално 3D сканиране за оценка на костната плътност и структура. Тази оценка помага на зъболекаря да определи вашата кандидатура за зъбни импланти и съответно да планира процедурата.

 Стъпка 2: Планиране на лечението

 Въз основа на оценката се изготвя индивидуален план за лечение. Този план очертава необходимия брой импланти, техните оптимални места за поставяне и вида на възстановяването (коронка, мост или протеза), което ще бъде прикрепено. Планът за лечение взема предвид вашите специфични нужди за орално здраве и естетически цели.

Стъпка 3: Поставяне 

Действителното поставяне обикновено се извършва в зъболекарски кабинет под локална анестезия или съзнателна седация, което гарантира вашия комфорт по време на процедурата.  Имплантът представлява малък титанов щифт, който се поставя хирургически в челюстната кост, където действа като заместител на естествения зъбен корен.  Зъболекарят прави малък разрез в тъканта на венците, пробива дупка в челюстната кост и поставя импланта сигурно. В някои случаи техниките за незабавно натоварване позволяват поставянето на временна корона в същия ден.

Стъпка 4: Осеоинтеграция

След поставянето на импланта започва критична фаза, известна като остеоинтеграция. Това е моментът, когато имплантът се слива с околната кост в продължение на няколко месеца, осигурявайки стабилна и здрава основа за възстановяването.  

 Стъпка 5: Поставяне на абатмент

След като остеоинтеграцията приключи, зъболекарят ще направи малък разрез, за ​​да разкрие горната част на импланта и да прикрепи конектор, наречен абатмент.  Абатментът действа като връзка между импланта и окончателното възстановяване.  Това е от решаващо значение за осигуряване на правилно прилягане и оптимална функция.

Стъпка 6: Възстановяване 

Последната стъпка включва закрепване на изработената по поръчка зъбна корона, мост или протеза към опората. Това възстановяване е проектирано да съответства на цвета, формата и размера на вашите естествени зъби, като гарантира безпроблемна интеграция с вашата усмивка.  Възстановяването не само подобрява външния ви вид, но също така ви позволява да дъвчете и говорите удобно.

Стъпка 7: Проследяване и последващи грижи

След като възстановяването бъде поставено, вашият зъболекар ще насрочи последващи прегледи, за да следи напредъка и да гарантира, че имплантите функционират според очакванията. Правилните практики за орална хигиена, редовните посещения при зъболекар и здравословният начин на живот са от съществено значение за поддържане на дълготрайността на вашите зъбни импланти.

Прегледана: 57139

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече