Осъдиха Навални на още 19 г. затвор

0

- Advertisement -

Излежаващият присъда руски опозиционен политик Алексей Навални беше осъден днес на още 19 години затвор, след като беше признат за виновен по редица нови обвинения, съобщиха негови поддръжници в социалните медии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва се вижда Навални, облечен в черна затворническа униформа, да стои със скръстени ръце, докато слуша присъдата.

Аудиосигналът от съда беше толкова слаб, че беше практически невъзможно да се разбере какво казва съдията, отбелязва Ройтерс.

47-годишният Навални, най-видният опонент на президента Владимир Путин, вече излежава присъда от 11 години и половина в наказателна колония по няколко обвинения, включително измама, които според него са скалъпени, за да му затворят устата.

Още преди днешното произнасяне на съда Навални прогнозира, че ще получи „сталинистка“ присъда от още около 18 години.

Той ще изтърпява присъдата в наказателна колония при изключителни мерки за сигурност. Журналист на Франс прес, наблюдавал съдебното заседание в пресцентъра на затвора и цитиран от БГНЕС, заяви, че Навални се е усмихвал, докато съдията е чел присъдата, и е прегърнал друг обвиняем, преди предаването да бъде прекъснато.

Алексей Навални беше признат за виновен за създаване на екстремистка общност, призиви към екстремизъм, създаване на неправителствени организации, нарушаващи правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, както и въвличане на непълнолетни в извършването на опасни деяния и реабилитация на нацизма. В допълнение към присъдата му е определена глоба в размер на 850 хил. рубли, съобщава „Ведомости“.

Делото е разгледано в закрит режим. Както съобщава „Медиазона“ (признат за чуждестранен агент), родителите на Алексей Навални не са били допуснати в залата. През юни Московският градски съд прехвърли заседанията по делото за екстремизъм в закрит режим, тъй като държавното обвинение предупреди за „възможни провокации“.

Навални вече излежава деветгодишна присъда за нарушение на условното освобождаване, измама и неуважение към съда. Тези обвинения се смятат за политически мотивирани.

Наказателното дело за екстремизъм срещу Алексей Навални е образувано през есента на 2022 г. Сътрудниците на опозиционера обясниха, че епизодите за създаването на екстремистки общности и финансирането на екстремизма са свързани с работата на Фонда за борба с корупцията (обявен за екстремистки, забранен в Русия, ликвидиран) и събирането на дарения за работата на организации, създадени от Алексей Навални. Статията за участието на непълнолетни в извършването на опасни деяния се отнася до протестни действия, организирани от ФБК, в които „са участвали няколко лица под 18 години“.

Алексей Навални е осъден за първи път на лишаване от свобода през февруари 2021 г. Той е осъден на две години и осем месеца в колония от общ тип по делото „Ив Роше“ (измама; член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация). През март 2022 г. е признат за виновен по друго дело за измама и обида на съдия (чл. 297 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и е осъден на девет години в колония със строг режим (въз основа на съвкупност от престъпления).

В колониите със специален режим се настаняват мъже при опасен рецидив и осъдени на доживотен затвор. Този режим предвижда по-тежки условия на задържане за осъдените, включително ограничения на свободата на придвижване, общуване и свободно време.

Вторият обвиняем по делото е бившият технически директор на канала на Навални в YouTube Даниел Холодни. Той е обвинен във финансиране на екстремистки дейности, използвайки служебното си положение и участието си в екстремистка общност. Неговата присъда все още не е обявена.

Наказателно дело за организиране на екстремистка общност е заведено срещу Навални, Леонид Волков (признат в Руската федерация за чуждестранен агент), Иван Жданов (признат в Руската федерация за чуждестранен агент), а за участие в екстремистка общност – срещу Любов Собол (призната в Руската федерация за чуждестранен агент), Георгий Албуров (признат в Руската федерация за чуждестранен агент) и други. Повечето от обвиняемите по делото са извън Руската федерация, съобщава ТАСС.

Прегледана: 68970

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече