Пробив! Ресорната комисия гласува да впише българите в конституцията

0

- Advertisement -

С 10 на 7 гласа Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент прие българите и други пет националности да бъдат вписани в основния закон на югозападната ни съседка. Условието за българите е едно от задължителните Скопие да продължи преговорите за влизане в Европейския съюз.

Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласува днес две заключения – за пристъпване към изменение на конституцията, внесено от правителството на Република Северна Македония, и за подготовка на проектоизмененията на конституцията, в случай че на парламентарното заседание на 18 август се приеме необходимостта от изменение на основния документ. И двете заключения бяха приети с десет гласа „за“ и седем гласа „против“, предаде МИА, цитирана от БТА.

Първо, комисията подкрепя предложението за пристъпване към изменение на конституцията, внесено от правителството на Република Северна Македония. Второ, комисията предлага на парламента да вземе решение за пристъпване към изменение на конституцията, каза Талат Джафери, който е председател на македонския парламент и на комисията по конституционни въпроси.

Второто заключение се отнася до подготовката на проектоизмененията в конституцията, ако бъде подкрепена необходимостта от такива промени на заседанието на парламента на 18 август.

Предлагам на комисията да приеме и да предложи на парламента следното заключение: вносителят на предложението за изменение на конституцията, правителството на РСМ, най-късно до 15 дни да изготви текста на проектоизмененията и да го предаде на парламента, каза Джафери.

По-рано премиерът Димитър Ковачевски обоснова пред комисията предложението за конституционни промени. Изказаха се и представители от всички парламентарни групи. Против конституционните промени са 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и двама депутати от Левица.

Освен Ковачевски, на заседанието присъстваха министърът на правосъдието Кренар Лога, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, а по-късно към тях се присъединиха министърът на външните работи Буяр Османи, както и представители на дипломатическия корпус и мисиите в Скопие.

Коментирайки позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да подкрепи промените в конституцията, Османи, цитиран от македонски медии, каза, че „няма по-голямо побългаряване от изваждането на български паспорт“.

„С всеки ден закъсняваме все повече за ЕС. Македонците си вадят български паспорт, за който трябва да декларираш в София, че си българин по произход. Няма по-голямо побългаряване от ваденето на паспорт, в резултат на забавянето на интеграциите броят на тези паспорти стига до 100 000. Вписването на българите в конституцията е формализиране на факта, че става дума за два различни народа. За първи път в конституцията ще имаме македонския народ като мнозинство и част от българския народ като малцинство“, каза Османи, цитиран от „Слободен печат“.

Той посочи, че бъдещето на страната не е отговорност само на правителството, а на всички, които искат страната да бъде част от Европейския съюз. „Страната е в критична точка и всеки, който иска да види напредък, трябва да поеме отговорност“, каза Османи в участието си в предаване по ТВ 21.

За тази цел той смята, че е необходимо да се създаде европейски фронт, който да поеме водеща роля по този път и да бъде нещо повече от водене на всекидневна политика.

„Сега е моментът, в който трябва да носим отговорност за този народ, отговорност за тази държава, защото в крайна сметка политиката е преди всичко служба, тя е вид отговорност към хората, които са ти гласували доверие. Сега е времето на фронта за Европа. Да поддържаме този курс, да стигнем до тази точка и след като я преминем, тогава политическата сцена да се организира както иска, това е по-малко важно в момента“, посочи Османи.

Министърът каза още, че би било много по-честно опозицията ясно да изрази мнението си – дали е за или против ЕС и каква алтернатива предлага.

„Какво предлага опозицията? Евразийска асоциация например? Това е единственият начин да сме честни към избирателите. Но ако твърдите, че искате европейско бъдеще на страната, пътят към Европа е този. Така не е само за нас, така беше за всяка страна“, каза Османи.

За приемането на промените в конституцията е необходимо мнозинство от две трети, тоест за тях трябва да гласуват и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. Промените предвиждат в конституцията да бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония преговорите за членство в ЕС.

Партиите обаче не са променили позициите си. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ остава „против“ приемането на промените. Партията на Християн Мицкоски иска промените в конституцията да влязат в сила при пълноправно членство в ЕС и настоява за гаранции от европейските институции за македонска идентичност, език и история, а България да изпълни решения на Европейския съд за правата на македонците.

Самият Мицкоски призова заседанието на парламента на Република Северна Македония за конституционните промени да бъде свикано възможно най-скоро. „Не чакайте пленарното заседание до 18 август, насрочете го за утре и ако правителството няма мнозинство от две трети за конституционните промени, парламентът да бъде разпуснат и да се свикат избори“, призова Мицкоски, цитиран от телевизионният Канал 5 и БТА.

Той изрази убеждението си, че правителството няма необходимите 80 гласа да прокара промените и че всичките 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията са единни в мнението, че, по думите му, „няма да има конституционни промени под български диктат„.

Първият вицепремиер Артан Груби каза във вчерашното си участие в новините на Канал 5, че се надява в крайна сметка европейската перспектива да надделее сред депутатите.

Дори необходимото мнозинство да не бъде осигурено и конституционните поправки да не бъдат приети, правителството не планира да се свикат предсрочни избори.

„Няма да има предсрочни избори, ще отидем на редовни избори. Ако вотът се провали, за съжаление европейското бъдеще на страната ни ще се провали и не вярвам, че някой, дори и ВМРО-ДПМНЕ, ще допусне това. Убеден съм, че имаме приятели във ВМРО-ДПМНЕ, убеден съм, че тази партия е европейски ориентирана“, каза Груби.

Редовните парламентарни избори в република Северна Македония трябва да се произведат догодина.

Прегледана: 73513

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече