Хипогликемия и упражнения: балансиране на нивата на кръвната захар по време на физическа активност

0

- Advertisement -

Редовната физическа активност е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. За хората с диабет или тези с риск от ниска кръвна захар, известна като хипогликемия, упражненията изискват внимателно обмисляне, за да се поддържат стабилни нива на кръвната захар и да се предотвратят потенциални рискове за здравето. Балансирането на кръвната захар по време на физическа активност е от решаващо значение за осигуряване на безопасно и възнаграждаващо физическо изживяване. В тази статия ще изследваме връзката между хипогликемията и упражненията и ще предоставим практически съвети за поддържане на нивата на кръвната захар по време на тренировки.

Разбиране на хипогликемията и нейните рискове

Хипогликемия възниква, когато нивата на кръвната захар паднат под нормалните нива, обикновено под 70 mg/dL. Това е често срещано безпокойство за хората с диабет, особено тези, които приемат инсулин или някои лекарства за диабет, които могат да понижат нивата на кръвната захар. По време на тренировка търсенето на енергия на тялото се увеличава и това може да доведе до бързо намаляване на нивата на кръвната захар, излагайки хората на риск от хипогликемия.

Симптомите на хипогликемия по време на тренировка

Разпознаването на симптомите на хипогликемия по време на тренировка е от съществено значение за бързата намеса. Някои често срещани признаци на ниска кръвна захар по време на физическа активност включват:

 • Усещане за треперене или замайване;
 • Прекомерно изпотяване;
 • Усещате ускорен сърдечен ритъм;
 • Станете раздразнителни или тревожни;
 • Чувство на слабост или умора;
 • Затруднена концентрация или объркване;
 • Замъглено зрение;

Ако някой от тези симптоми се появи по време на тренировка, важно е да проверите нивата на кръвната захар и да предприемете подходящи действия, за да предотвратите влошаване на ситуацията.

Подготовка преди тренировка

Правилната подготовка преди тренировка е ключова за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Помислете за следните стъпки, за да помогнете за балансиране на кръвната захар по време на физическа активност:

 • Проверете нивата на кръвната захар: Измерете нивата на кръвната захар, преди да започнете каквато и да е рутинна тренировка. Ако нивата са твърде ниски (по-малко от 100 mg/dL), помислете за лека закуска, за да ги повишите до безопасен диапазон.
 • Балансирано хранене или лека закуска преди тренировка: Консумирайте балансирана храна или лека закуска, съдържаща сложни въглехидрати, постни протеини и здравословни мазнини около 1 до 2 часа преди тренировка. Това осигурява постоянен източник на енергия по време на дейността.
 • Останете хидратирани: Пийте много вода преди, по време и след тренировка, за да останете правилно хидратирани. Дехидратацията може да повлияе на нивата на кръвната захар, така че е изключително важно да поддържате приема на течности.
 • Носете глюкоза или бързодействащи въглехидрати: Дръжте под ръка таблетки глюкоза, плодов сок или бързодействащи въглехидрати по време на тренировка в случай на хипогликемия. Те могат бързо да повишат нивата на кръвната захар, ако е необходимо.
 • Носете идентификация: Ако имате диабет или сте изложени на риск от хипогликемия, носете гривна за медицинско предупреждение или идентификация, която показва вашето състояние в случай на спешност.

По време на тренировката

По време на тренировъчната сесия е от съществено значение редовно да следите нивата на кръвната захар, особено при по-продължителни или интензивни дейности. Някои допълнителни съвети за управление на кръвната захар по време на тренировка включват:

 • Изберете правилното време: Планирайте тренировъчни сесии, когато нивата на кръвната захар са стабилни и избягвайте упражнения по време на пиковите периоди на действие на инсулина.
 • Започнете бавно: Постепенно загрейте, преди да се включите в по-интензивна физическа активност. Това помага за предотвратяване на бързи спадове в нивата на кръвната захар.
 • Следете интензивността: Обърнете внимание на интензивността на тренировката. Упражненията с висока интензивност могат да причинят по-значителен спад в нивата на кръвната захар в сравнение с умерените или нискоинтензивните дейности.
 • Лека закуска според нуждите: Ако забележите спад на нивата на кръвната захар по време на тренировка, вземете бързодействаща закуска с въглехидрати, за да ги повишите до безопасен диапазон.

След упражненията

След приключване на тренировъчната сесия е важно да продължите да наблюдавате нивата на кръвната захар и да предприемете подходящи действия, ако нивата са твърде ниски. Помислете за тези стъпки след тренировка:

 • Охлаждане: Осигурете си период на охлаждане, за да намалите постепенно сърдечната си честота и да върнете тялото си обратно в състояние на покой.
 • Внимание за забавена хипогликемия: Хипогликемията понякога може да настъпи часове след тренировка. Продължете да следите нивата на кръвната захар и вземете лека закуска, ако е необходимо, за да поддържате стабилни нива.
 • Рехидратирайте се: Пийте много вода, за да се рехидратирате след тренировка. Дехидратацията може да повлияе на нивата на кръвната захар, така че поддържането на подходяща хидратация е от решаващо значение.
 • Преценка: След всяка тренировъчна сесия, преценете как тялото ви реагира и направете всички необходими корекции в рутинната си програма преди тренировка за следващата сесия.

Консултирайте се със здравен специалист

Преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма, особено за хора с диабет или анамнеза за хипогликемия, е изключително важно да се консултирате със здравен специалист. Доставчикът на здравни услуги може да предостави персонализирани насоки и да помогне за разработването на безопасен и ефективен план за упражнения, който взема предвид индивидуалните здравни нужди и управлението на кръвната захар.

Прегледана: 72016

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече