Зеленски поиска от България всякакъв вид оръжие, без самолети

0

- Advertisement -

Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента, съобщи БНТ.

На въпрос дали Зеленски е поискал ПВО системи, тежка бронирана техника, брегови ракетни комплекси Тагарев отговори: „Всичко, без летателни средства.“ По думите му в момента се правят разчети как може да се изпълни искането на Киев.

До момента България е изпратила една хуманитарна и една военнотехническа помощ, като в напреднал етап е втора военнотехническа помощ. Страната ни декларира също и готовност да участва в европейската инициатива за предоставяне на артилерийски снаряди за Украйна.

По думите му в момента се правят разчети как може да се изпълни искането на Киев.

Тагарев определи като историческо посещението у нас на президента на Украйна Володимир Земенски. Тагарев потвърди, че България ще изпрати военна помощ за Украйна

„Определено е историческо посещение. Това е символ в нашата история, който ние не осъзнаваме, мисля, но ще бъде осъзнато. Както каза президентът Зеленски, България е от светлата страна на историята“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На извънредното заседание депутатите трябва да решат дали ще одобрят законопроекта за мултифункционална система, с която на практика трябва да могат да се използват в пълен капацитет техническите възможности на чаканите американски изтребители F-16.

Предвижда се и чрез тази система да бъде направено цялостно преоборудване на летище Граф Игнатиево. Вносител на проекта е МС. Депутатите в ресорната комисия го подкрепиха на първо четене. Стойността на проекта е над 5 милиона долара. Сумата трябва да се плати на три вноски до края на 2029 година.

Прегледана: 66362

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече