Радев на среща със Зеленски: Аз съм против предоставянето на боеприпаси на Киев

0

- Advertisement -

Зеленски обаче му отвърна, че няма да му стигнат, ако Русия нападне България

Солидарен съм с вашия народ, но съм против предоставянето на боеприпаси на Киев. Това заяви българският държавен глава пред украинския президент Володимир Зеленски, който е на еднодневно посещение в София по покана на МС.

„Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази война. Още в първия ден на войната заклеймих тази агресия. В първите месец България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, които търсеха спасение от разразилия се конфликт, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава, а ние продължаваме да оказваме хуманитарна помощ“, подчерта Радев и продължи:

„Подписахте важна декларация и тя е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси – особено от резервите на българската армия. Защото и аз като вас, като президент и върховен главнокомандващ, имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“.

По думите на българския президент този конфликт разширява пространствения си размах и придобива нови измерения.

„Загиват хора, включително и българи от голямата българска общност в Украйна. Това за нас е изключително чувствителна тема, както е чувствителна тема и това, което става и в Запорожката АЕЦ. С всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително и рискът от радиоактивно замърсяване“, подчерта Румен Радев.

Той отбеляза, че конфликтът се превръща във война на изтощение и в глобален икономически сблъсък, но той няма да бъде военно решен, а е необходима дипломация с последователни действия.

Държавният глава смята, че не са използвани всички средства за постигане на мир. Той коментира и „формулата за мир“ на Зеленски с десетте точки в нея, като добави, че с интерес иска да чуе мнението на украинския президент за развитието на тази инициатива

От своя страна Володимир Зеленски обяви, че това не е конфликт, „защото при конфликт милиони хора не напускат държавата си, това е война“. Той отново благодари, че България е подслонила украинските бежанци.

„Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите е после чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а открита война на изтощение, но за избиването на украинци“, подчерта Зеленски.

Според него има две причини Радев да не подкрепя изпращането на оръжие за Киев – от една страна, Българската армия да не отслабва, а от друга – Украйна да не бъде по-силна.

„Всичко, каквото имате като оръжия, ще бъде недостатъчно да воювате срещу Русия, ако тя дойде тук. Не защото армията ви е слаба, вие имате мощна армия, хората ви са добри, но това би било недостатъчно да воювате срещу 160-милионна държава. Затова е хубаво да се дава на хората да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас, при поляците, при румънците. Войната няма разстояние – това искам да ви кажа“, коментира Зеленски и отправи въпрос към българския президент:

Вие като върховен главнокомандващ ще ме разберете. Не дай, Боже, някоя трагедия да стане и вие да бъдете на моето място – и ако не ви помагат с оръжие, хора, които имат общи ценности с вас, какво ще направите тогава? Ще кажете „Путин, взимай български територии? Сигурен съм, че като президент няма да допуснете компромис с държавата си, с независимостта си“.

По думите на Зеленски Путин не просто води война, „той няма да се успокои, докато не ни избие. С него не можете да се договорите“.

Радев подчерта, че е подкрепил ускорената европейска интеграция на Украйна в ЕС и беше категоричен, че Украйна има своето място в ЕС.

„Трябва да се мисли за Украйна, но и за това в бъдеще как тази война се отразява на Европа, защото помощта на Европа ще е изключително важна за възстановяването на Украйна“, отбеляза българският президент и добави:

„Чуваме постоянно думата „победа“, а искаме да чуваме повече „мир“.

Прегледана: 65807

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече