Васил Терзиев иска да взима 1 лев заплата като кмет на София

0

- Advertisement -

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, който беше издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, обеща да получава символична заплата от 1 лв., ако бъде избран на поста. Останалите пари ще се използват за проекти на граждани и облагородяване на градската среда. „Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност. Няма да крада хората“, коментира Терзиев пред „Дарик“. 

Кандидат-кметът посочи още, че на София трябва да се гледа като на продукт, който да е конкурентен на европейската карта, като по този начин убедиш хората да изберат за уикенда българската столица вместо Рим или Виена. Според него през мандата на Йорданка Фандъкова не е направено достатъчно за развитието на културния туризъм. Целта му като кмет ще бъде и да повиши качеството на градския транспорт. „Смятаме да стане с 30% по-бързо придвижването с обществения транспорт“, посочи той.

Други проблеми, които Терзиев отбеляза, са тези с некачествените ремонти. „Проблемът е на няколко нива. Първо е самото проектно планиране. Има страшно много дупки в заданието. И изпълнителят вместо да следва до запетаята какво е написано, му се налага да взема доста големи решения по свое усмотрение, което не е добре. Там идва вторият проблем – качеството на изпълнението. После идва качеството на контрол, който много пъти го няма. Има и много голяма несъразмерност между стойността на даден ремонт и наказанието да не го направиш. Не може проектът да бъде за 5 млн., а глобата 100 000 лв.“, обясни Терзиев. Според него едно от решенията е общината да покани строителни фирми отвън. Ако искаме да се научим как се прави, може би трябва да поканим португалска компания да дойде тук за наш срам да ни нареди паветата“, коментира той.

По отношение на недостига на детски градини, Терзиев заяви, че амбицията му е проблемът да се реши до 4 години. „Приоритетно финансиране за отчуждаване на имоти за детски градини. Приоритетно проектиране на нови. През последните 15 години общината е могла да направи доста затова да отчужди имоти, които са били с УПИ за детска градина, но не е направено по номиналните цени, по които е можело да стане. Сега, ако стане, ще стане с различни параметри, което ще оскъпи градините“, посочи кандидатът за кмет. Друга идея, която е дискутирана с районни кметове е възможността за допълнително натоварване на текущите детски градини.

Терзиев бе категоричен, че за него темата за миналото не е трудна. „Не смятам, че има нещо, от което да се срамувам. Било ми е ясно, че това ще бъде тема за разговор. Стана така, че покрай моята кандидатура отново започна един недоизговорен разговор за миналото“, заяви той по отношение на критиките, че неговите дядо, братът на дядо му и баща му са били ръководни кадри и служители в Държавна сигурност. Но не ги спомена, както и Държавна сигурност. Говори за миналото най-общо. „Трябва да погледнеш към миналото като място, от което да черпиш уроци, за да не повтаряш стари грешки. Но не може миналото да диктува бъдещето. То е източник на знание като инструмент за постояване на едно по-добро бъдеще“, каза още Терзиев.

Прегледана: 62646

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече