Асен Василев обяви новия бюджет: Пенсиите се вдигат от 1 юли

0

- Advertisement -

Бюджетът за тази година е направен така, че да има най-малко сътресения за гражданите и за бизнеса, каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев, след като снощи Министерството на финансите (МФ) представи проекта на бюджет за 2023 г., цитиран от БТА.

Проектът на бюджета е разчетен с дефицит при начислена основа от 3 процента и на касова основа – 2,5 на сто. Разликата е от парите от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които се очакват от Брюксел, каза Василев.

Параметрите на проекта са направени по макрорамката на служебния кабинет, с цел да влезе бързо в Народното събрание.

Предвиждаме ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8 на сто за тази година, а за следващите години ръстът да се вдига на малко над 3 процента. Инфлацията тази година ще е 8,7 на сто и след това ще падне между 3 и 4 процента. Запазена е текущата рамка на данъчните ставки, единствено намалената ставка за природен газ се вдига на 20 процента, защото цените се успокоиха, добави той.

Напълно е осигурено увеличението на пенсиите с 12 процента от 1 юли. Има пари учителските заплати да са 125 процента от средната работна заплата. Увеличават се парите и за други социални разходи, като повишаването на размера на минималната работна заплата от 710 на 780 лева, както и за разходите, свързани с линията на бедност, която става 504 лева месечно.

Осигурени са увеличения на парите за медицинските сестри и лекарите. Дават се пари за превенция и медико-диагностични дейности, за да няма ограничения в медицинските направления.

В областта на отбраната са заложени разходи от 1,88 процента от БВП за 2023 г. и от 2 на сто от БВП за догодина.

Дългосрочните политики, като например минималната заплата да достигне 50 процента от средната, са заложени в средносрочната програма на МФ, каза министърът.

Съотношението дълг към БВП през 2021 година беше 22 процента, 21,8 на сто през 2022 година и в края на 2023 година отново ще е 22 процента, тоест големи промени не се очакват, каза министърът.

Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, защото е непредвидим за бизнеса и гражданите. След прецизирането на капиталовите разходи те остават на рекордни нива и са над 8 млрд. лева. От години капиталовата програма не се изпълнява, защото ресорните министри не успяват да ги инвестират. Това е изключително пагубно за държавата, защото инвестициите са пътят към по-високи доходи, посочи Василев.

Приходната част е значително завишена – има по-точна оценка какви ще са приходите и връщане на част от намалената събираемост в НАП и в Агенция „Митници“. Първото полугодие вече е изпуснато, но за втората половина на годината ще се работи, за да стигнем до събираемост поне на нива от миналата година. Целта е, без да се натоварва бизнесът, да може да се прави контрол и да има целенасочени проверки на фирмите, каза Василев.

Трите процента дефицит в бюджета не са самоцел – видяхме че последните години, в които имахме кризи, включително политическата, която ни наложи да приемем бюджет в средата на годината, не попречиха на фирмите да работят. Може да се води отговорна социална политика, без това да нарушава балансите на страната, каза Асен Василев. Това е възможно, защото получаваме много пари от ЕС за капиталови инвестиции и ни остават пари за социална политика.

Изключително безотговорно е да кажеш, че си против бюджета, без да си го прочел, защото после може да си промениш мнението, каза Асен Василев по повод политически коментари за проектобюдета.

В бюджета има намаление на разходите за издръжка, спрямо този на служебния кабинет. Имаше високи разходи, свързани с цената на енергията, която обаче падна, посочи финансовият министър.

На лидерската среща вчера бюджетът не беше обсъждан – говорехме за работата на парламента, каза Асен Василев.

В проектобюджета е предвиден корпоративен данък за големите мултинационални компании до 15 процента. Това са малко компании, предимно ритейлъри и работещи в сферата на финансите. Допълнителните 5 процента корпоративен данък ще донесат приходи от около 250 милиона лева, допълни министърът. 

Прегледана: 62312

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече