Асен Василев представи новия бюджет, няма да вдигат данъци

0

- Advertisement -

Бюджет с 3% дефицит и без вдигане на данъци представи финансовият министър Асен Василев. Той представи основните параметри пред финансовите репортери, след като преди това е запознал с параметрите в план-сметката на държавата първо депутатите от бюджетната комисия в парламента. 

По думите на Василев не е добре да се пипат данъци по средата на годината, а планът е новият бюджет да влезе в сила от 1 август, след като бъде приет до 31 юли.  

Не са пипани разходите за пенсии и за заплати, предвижда се и 10% увеличение на заплатите на администрацията. Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство, продължаване на програмата за спорт и изкуство в училищата, увеличение на студентските стипендии, допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, фондовете „Спорт“ и „Култура“.

Запазени са 100% дивиденти или допълнителни 780 млн. лв. приходи. Има допълнително увеличение на приходите от НАП и „Митниците“, така че общата приходна част да достигне до 69,2 млрд. лв.

Има няколко основни промени от бюджета, внесен от служебния кабинет. Предвижда се да бъде получено второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, са в процес на изпълнение или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

Всички разходи, по които няма направени поръчки, са извадени от капиталовата програма с идеята, че до края на годината ще е трудно да бъдат избрани изпълнители. Има предвиден резерв такива разходи да не бъдат спирани, уточнява БНТ.

Перо „Издръжка“ е намалено с милиард и половина, тъй като в досегашния проектобюджет е предвидено прекалено завишение спрямо миналата година.

„При така направения план се предвижда дългът да остане същият като миналата година. Нарастването на дълга ще бъде в рамките на бюджетния дефицит“, коментира Асен Василев.

Финансовият министър каза, че още няма заместници и продължава да води разговори за това кои ще бъдат зам.-министрите на финансите. Василев не съобщи имена, докато не е готов с екипа си.

Прегледана: 60582

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече