Външно се опълчи на Митрофанова: Дезинформацията за български контингент в Украйна е недопустима!

0

- Advertisement -

Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР), изпратена на редакционната ни поща по повод публикувано на 12 юни т.г. в социалните мрежи обръщение на посланика на Руската федерация в България, „в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна“.

В него Елеонора Митрофанова отбеляза Деня на Русия с пост във фейсбук страницата на посолството на РФ, като допусна, че „официална София“ може да изпрати български военен контингент в Украйна.

„Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред, София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“, заяви Митрофанова.

В последвалата реакция българското Външно министерство заявява:

„Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“, се казва в позицията на МВнР.

Министерството допълва, че помощта, която България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности„, допълват от МВнР.

В телевизионно интервю преди дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България продължава да изпълнява решението на Народното събрание за помощ на Украйна, но няма да изпращаме наши военни в Украйна.

„Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна“, каза Тагарев.

Прегледана: 59680

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече