Асен Василев обеща да има приет бюджет до 31 юли

0

- Advertisement -

Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Асен Василев по време на дебатите преди депутатите да удължат действието на стария бюджет до приемането на новия.

Това бе необходимо, тъй като действието на първото удължаване изтичаше след два дни – на 10 юни и ако не бяха предприети допълнителни мерки, държавата нямаше да може да се разплаща.

Единодушно с 207 гласа депутатите приеха решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, извършване на разходи и предоставяне на трансфери, с вносител Министерският съвет.

„Министерството на финансите подкрепя Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. Той е необходим, за да има технологично време, за да бъде приет бюджетът на България за 2023, който не беше разгледан миналата година, както е по Закона за публичните финанси“, добави Василев.

Той обясни, че това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания от Закона за публичните финанси.

„Това върви в комплект и със Законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и за здравна каса, така че те да могат да се извършат в пълен размер“, каза финансовият министър.

Заявката на Асен Василев е с новия бюджет да бъде постигнат дефицит от 3 процента.

Министърът на финансите съобщи, че към момента в държавната хазна има над 10 млрд. лв., така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. „Причината да разглеждаме този удължителен закон, не е, защото нямаме пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим, докато се приеме нормалният закон за бюджета“, обясни още той.

Прегледана: 62415

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече