След записа от заседанието на ПП: ГЕРБ замразяват преговорите

0

- Advertisement -

ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ, съобщи Мария Габриел след заседание на ръководстовото на ГЕРБ след като вчера Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ разпространи запис от заседание на Националния съвет на партията.

„Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата и неспазване на фундаментални принципи на републиката“, каза тя.

Става дума за начин на управление, който е в разрез със всички европейски практики, каза Габриел и поясни:

„Неприемливо е едно да се говори на преговори, друго навън – лъжи. Изводът е, че и вътре не могат да бъдат приети за истина. Неприемливо е и да има съмнение, че България е параван. Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи, с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България. Страната не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията.“

Въпрос е и какво означава „ала-бала с президента“, коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи:

„Това е нечуван подход към държавния апарат. Никога не са ми идвали такъв тип действия. Задавам си и въпроси – това ли е виждането им как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво означава „ала-бала с президента“? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите.“.

Габриел вече е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър- председател от „Продължаваме промяната- Демократична България“. И е поискала гаранции, за да се подновят те.

„Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да бъдат окончателно прекратени. Очакваме извинение към българските граждани, учители, офицери“, уточни Габриел.

Тя се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа, и поиска да има гаранции за такова.

Томислав Дончев коментира, че „този, който е правил ала-бала с президента“, сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той.

„Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки – държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертва и самоубийство“, каза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов съобщи още, че ще предложи на Народното събрание „да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване“.

По думите му по този начин ще се избегне „далаверата с машинния вот“ – „да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах „ала-бала“.

„Обещах, че ще работим с машини и затова предлагам този вариант“, добави Борисов. Той каза, че така още в 21:30 ч. същия ден ще имаме резултатите от изборите. Това ми е предложението, дали ще го подкрепят колегите в парламента, не знам, заяви Бойко Борисов.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F1202963823738276%2F&show_text=false&width=560&t=0

По-рано На влизане в централата за изнесените записи пред журналисти Даниел Митов каза: „Това, което чух аз – циници, които обсъждат различни варианти за злоупотреба с власт“.

Костадин Ангелов посочи, че изразил мнението си в пост във Фейсбук и стои зад всяка своя дума.

„Изслушах целия запис от над четири часа. В него има прояви на фашизъм, арогантност, инфантилност, задкулисие, лицемерие, реваншизъм, слагачество. От четири часа, липсва дори и една минута за проблемите на хората. Най-много ме разочарова обаче многократната употреба на думата „продадем“. ПП обсъждат как „да продадат“ нещо на обществото. Търговията и политиката нямат нищо общо!“, пише в профила си в социалната мрежа Ангелов.

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за „изпиране на Бойко Борисов“, както и че докато Борисов „се страхува от Гешев“, правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе „съдбоносно решение за втория мандат“, поради което е имало „много емоции, мнения, квалификации“. Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

Прегледана: 64363

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече