Гешев скъса оставката си в ефир

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си, но я скъса демонстративно на пресконференция  пред медиите. Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после – и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

На пресконференцията обвинител №1 съобщи още, че чака оставката на заместника си Борислав Сарафов, както и публично атакува лидера на първата политическа сила Бойко Борисов.

„Като главен прокурор съм работил единствено и само за България. За мен думи като „родина“, „татковина“, „чест“, „вярност към приятелите си“ означават нещо. Може да съм допускал грешки, но всичко е било само в интерес на народа“, заяви Гешев и скъса оставката си демонстративно пред медиите.

Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката, беше споменато и семейството ми. И че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, обясни главният прокурор.

Той подчерта, че не го е страх. „Страхливият умира всеки ден. Смелият – само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и в интерес на хората“, каза още Иван Гешев.

И обясни, че работата му е за почнала с разбиването на битовата престъпност.

„Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия, а някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин“, коментира обвинител номер едно.

„Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Всичко започна преди месеци, получих предложение завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел, в Турция и евентуално да имам политическа кариера в партията му – не го приех на сериозно, явно още тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме’, разказа още Гешев.

По думите му атентатът срещу него е бил целенасочен опит да бъде убит. Според Гешев е имало и медийна атака срещу него и подчинените му.

„Целта е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна“, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев разказа хронологично какво му се е случило – в понеделник му се обадил човек, близък до ГЕРБ, който му обяснил, че Борисов разпитва за него и за семейството му, посъветвал го да спре да говори. След това главният прокурор разговарял с Борислав Сарафов по повод негово становище, публикувано в медиите. „Каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Извини се“, уточни Гешев и продължи:

„В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото дал изявления в медиите без негово съгласие. На мен не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за изявленията си“.

След това Гешев спомена и за разговор с политик жена, която той смятал за приятел. С нея разговарял след заявката на Мария Габриел да иска освобождаването му. „Стана ми ясно, че това са го знаели в тесен кръг от хора и лицето Бойко Борисов е сред тях“, отбеляза още обвинител номер едно.

Той каза още, че настоящата позиция на ДПС граничела с предателство.

По думите на Гешев Сарафов принудил прокурори да пуснат становище срещу него.

„Получих и SMS от административен ръководител на софийска прокуратура: „Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!“. Обадих му се да го попитам какво има предвид и той обяснил, че „Сарафов го е накарал да пусне становище“. „Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили“, подчерта Гешев.

„Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде“, каза още главният прокурор.

Той беше категоричен, че ще довърши мандата си, макар и това да има някакви последици в личен план.

„Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа: „Здравей, Иване! Не знам дали знаеш, но Сарафов каза, че трябва да прекратя делото „Барселона“ до петък“. Отговорих, че не съм запознат. Делото е на специален надзор. Уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП. Каза, че не може да приключи делото до края на септември. Ще довърша мандата си. За мен има само едно значение – сигурността на българските граждани. Време е да бъде изметен политическия боклук“, отбеляза Иван Гешев.

„Бог с нами. Да живее Майка България“, заяви главният прокурор накрая на речта си и поиска оставката на Борислав Сарафов.

Прегледана: 65774

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече