Европарламентът подкрепи Истанбулската конвенция с голямо мнозинство

0

- Advertisement -

С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция, предаде БТА. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с 472 гласа от около 607 участвали евродепутати.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува – процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство.

От българските евродепутати шестима гласуваха „за“, един – против, трима – въздържали се, а 7 не са участвали в гласуването.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени, известна като Истанбулската конвенция, влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Конвенцията е подписана от всички държави в ЕС, но е ратифицирана от 21 от тях – Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция.

България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията.

Извън ЕС Великобритания, Молдова и Украйна – в разгара на бушуващата война – ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията.

България и останалите 5 държави, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, ще трябва да я спазват, ако тя бъде одобрена от Съвета на ЕС, коментираха от Европейската комисия. Член 216, алинея 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз гласи, че споразуменията, сключени от Съюза, са задължителни за неговите институции и държави членки, изтъкнаха от ЕК.

Оттам обаче не отговориха дали ще има санкции, ако тези страни не прилагат конвенцията.

Прегледана: 71151

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече