Опозицията на Ердоган на многохиляден митинг в Истанбул

0

- Advertisement -

Стотици хиляди хора изпълниха до краен предел най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния митинг на опозиционния Национален алианс, предаде БТА. По оценки на близки до опозицията медии той е бил най-големият и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години.

Паркът бе като море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк. Възгласи „Право“, „Искаме истинско правосъдие“, „Време е за промяна“, „Икономически просперитет“, „Пролетта е наша“ огласяха терена. Направи впечатление многолюдното присъствие на жени и младежи.

В митинга, чийто наслов бе „Голямата среща с народа“, участваха лидерите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, „Добра партия“, ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс начело с кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара. В речите си лидерите акцентираха, че изборите на 14 май ще донесат промяна на едноличния режим, а също и че изборът за президент ще бъде спечелен още на първия тур от опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу. Митингът продължи повече от 3 часа, но хората не си тръгваха и останаха до края, въпреки че бе притъмняло и заваля дъжд. Танцуваха и пееха заедно.

Когато кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу излезе на трибуната, присъстващите го посрещнаха с бурни възгласи „Обещаваме ти“, „Пролетта идва“, „Ти ще си нашият президент“. (Това са няколко от предизборните лозунги на основната опозиционна Народнорепубликанска партия). В речта си Кълъчдароглу акцентира на демокрацията, на парламентарната демокрация, от която по думите му най-много се нуждае в момента Турция, както и от спечелването на президентския пост още на първия тур.

„Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията“, каза Кълъчдароглу. Той специално акцентира на младите хора, чиито гласове ще бъдат от значение за вота. „Около 800 хиляди младежи ще гласуват за пръв път в Истанбул. Вие сте тези, които ще допринесете за промяната на автократичния режим с демократично управление. Вие сте нашата сила. Това е чест, която вярвам, че ще изпълните достойно“, заяви кандидатът за президент на опозицията, съперник на Ердоган. Той обеща, че ако опозицията дойде на власт, ще върне в страната им сирийските и афганистанските мигранти.

Близките до опозицията медии окачествиха митинга като най-големия и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години. „Милиони се стекоха на митинга на опозицията“, написа органът на Народнорепубликанската партия в. „Джумхуриет“. Според вестника това е бил исторически митинг. В. „Биргюн“ излезе със заглавие „Големият митинг на опозицията: Готови ли сте за промяната“.

В Истанбул предизборният маратон ще продължи и днес с митинг на Републиканския алианс начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. Митингът се свиква следобед в най-големия парк в европейската част на Истанбул – националният парк на летище „Ататюрк“. Очаква се това да бъде най-многолюдният митинг на Републиканския алианс, за който ще пристигнат много хора от различни райони на мегаполиса, а също и от провинцията, съобщиха проправителствени медии.

Последните митинги на опозиционния Национален алианс, основните съперници на Републиканския алианс, и на кандидатите за президент на изборите ще се проведат на 12 май в Анкара, два дни преди изборите за парламент и президент, които ще се състоят на 14 май. Ако има балотаж на президентските избори, той ще бъде на 28 май.

Прегледана: 49628

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече