Шишков: Заради липсата на строителна дисциплина в последните 10 г., сметката я плащаме всички ние

0

- Advertisement -

Липсата на строителна дисциплина в периода от преди десет години назад доведе до загуба на средства и до това, че обществото трябва да плаща пари, които не би следвано да плаща. Това е основен проблем, защото строим некачествено, втори път сме си позволявали да строим незаконно и трето възлаганията не са тези, които трябва да бъдат. Когато държавата възложи неточните задания, накрая сметката я плащаме ние. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Общо 90 млн. лв. европейски средства има риск да бъдат удържани или спрени по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 заради установени нередности при десет ВиК дружества в резултат на направен одит на европейските средства. Само в 4 от общо 21 проверени договора не са установени проблеми, припомни министърът. Нередностите са свързани с начина на възлагане. В търговете е имало определен брой участници, като всички с изключение на един са отстранявани. Проверката показва, че дори и участникът, който е останал, е имал същите нередности както отстранените, обясни регионалният министър.

С Министерството на околната среда и водите сме положили големи усилия последните 7-8 месеца, тъй като имаше бавно развитие на строителството. По всички проекти има добър напредък и програмата ще бъде спасена, като ще можем да получим голяма част от европейските средства, увери арх. Шишков. Обектите, които няма да могат да бъдат завършени в този период, ще бъдат фазирани в  следващия.

Много е важно как ще инвестираме във ВиК отрасъла, за да има добра водопроводна мрежа, качество на водата и социално поносима цена. По оперативната програма е имало възможност за подмяна на голяма част от ВиК мрежата у нас. В процеса са участвали 14 дружества. Проблемите са свързани с възлаганията в периода 2019 – 2020 година, напомни още той и допълни, че строителството се извършва по един и същи сходен начин. Откритите нередности при ВиК договорите в периода 2019-2021 г. ще бъдат дадени на Европейската прокуратура.

Има много проблеми с ВиК Бургас, включително с управлението на дружеството и отношението. Регионалният министър припомни проблемите с пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“. Очаква се другата или по-другата седмица да започне нейният авариен ремонт, за който от правителството са осигурени 23 млн. лв. Взети са мерки, така че да спасим летния сезон, съобщи той. Проблемът с пречиствателното съоръжение, което не е ремонтирано последните 20-30 години, е технологичен и конструктивен, като не е извършвана и профилактика, поясни той.

МРРБ заедно с „Български ВиК холдинг“ EАД прави опити да смени управителя на ВиК Бургас, но окръжният съд в Бургас не позволява да се впише промяна на управителя на дружеството. В голяма част от десетте проверени дружества управителите са сменени, което беше начин да се постигне напредък по оперативната програма.

За да имаме добра и качествена ВиК мрежа, са необходими много средства, но е важно да се направи точен анализ, на база на който да се изготвят добри проекти. Основният проблем в цялото строителство, в инвестициите на инфраструктурата е липсата на добри проекти, добри анализи и задания. В резултат се случват всички проблеми, подчерта арх. Шишков.

Министърът припомни, че в рамките на седем месеца е одобрил над 100 км нови подробни устройствени планове за автомагистрали. Това е бъдеща перспектива за тяхното построяване. Вчера съм издал Разрешение за строеж за част от последния участък на АМ „Европа“ от София до Сливница. До края на май месец сме осигурили абсолютно всичко, за да може да бъде завършена цялата част от аутобана от Драгоман до ГКПП „Калотина“, съобщи регионалният министър.

За магистрала „Струма“ той отбеляза, че служебният кабинет я е заварил направо зарязана. Сега се работи денонощно за укрепването на свлачището преди тунел „Железница“, за да може през август да бъде пуснато движението в едната лента в посока София. Министърът припомни, че това свлачище се е случило още през 2020 г., но никой не му е обърнал внимание. Чак по време на предишния служебен кабинет през лятото на 2021 г. са взети спешни мерки, които сега вече дават резултат.

Арх. Шишков коментира още темата с протестите, свързани с изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Той обясни, че не се фаворизира определен вариант, а с одобрения подробен устройствен план за 200 метра, касаещ довършването на връзката от кръговото кръстовище в посока от Кулата към София, не се предрешава нищо.

Проблемът с разширяването на АМ „Тракия“ между София и магистрала „Марица“ трябваше да се постави още от момента на изграждането и завършването на АМ „Марица“. Движението е изключително интензивно, а разговорът по тази тема дори е закъснял, посочи арх. Шишков и допълни, че първо трябва да се направи задание. Той поясни, че е важно да се мисли и за тунел под Петрохан, тъй като в един момент се рискува АМ „Хемус“ да бъде също задръстена, тъй като ще се съберат две автомагистрали на едно място. За облекчаване на движението от значение е изграждането и на АМ „Рила“. Отчуждителните процедури за участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла от магистрала „Русе – Велико Търново“ са на финалната права и е осигурен хоризонт да започне  строителство през септември. В рамките на служебния кабинет сме дали перспектива за развитие на магистралите. Всичко работи като общ механизъм и ако не се проектира в цялост, няма да функционира правилно, а винаги ще има проблеми на определени места“, обобщи арх. Шишков.

Скоро ще започне пренареждането на жълтите павета в столицата. Проблемът при тях е в лошото задание и лошото изпълнение. Благодарение на удължаването на крайния срок на проекта, София няма да загуби пари. Ремонтът не само на жълтите павета, а на целия център трябва да бъде завършен до септември, за да бъдат получени европейските средства, каза още той.

За отмененото решение на Министерски съвет за обособяване на Обзор като отделна община регионалният министър информира, че изискването е да има над 6 хиляди души население. Въпреки че се допускат изключения, Обзор би била община с 2331 души, което би създало проблеми по отношение и на формирането на общината и нейната дейност. Колкото по-малка е една община, толкова повече проблеми има с намирането на кадрите. Той посочи, че в София например има недостиг на пътни инженери.

Прегледана: 73568

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече