Скандал в парламента между Костадин Костадинов и ПП-ДБ, обиждат се, замерят се с епитети

0

- Advertisement -

Напрежение между „Възраждане“, ДБ и Явор Божанков стана причина за непредвидена почивка. Председателят на парламента Росен Желязков разпусна депутатите за 10-минутно уталожване на страстите, след като бившият депутат от БСП за България Явор Божанков, вече от името на ПП-ДБ, влезе в конфликт с Костадин Костадинов.

По време на дебатите по правилника за работа на Народното събрание Явор Божанков заяви, че от „Възраждане“ проявяват двоен стандарт към НПО-та и спомена съпругата на лидера на партията. Той упрекна партията, че няма нищо против неправителствения сектор, „когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от лоши западни компании“. И попита: „Или по принцип не им харесват НПО-та“. От ПП-ДБ предлагат към заглавието на Комсията по въпросите на децата, младежта и спорта да бъде добавено и „семейството“, на което се противопоставиха от „Възраждане“ и БСП.

Това предизвика Костадин Костадинов да поиска председателят на НС да се намеси и да не дава думата на „сбъркани хора с нетрадиционна ориентация да превръщат това място тук в клоака, позорище, да служи за присмех и подигравка“. „Много моля да не позволявате за в бъдеще да бъде принизявано НС, защото ще се наложи ние да вземем мерки“, добави той, като не пропусна да напомни как Божанков преминал отляво вдясно.

„Аз мога да говоря за коалиция „Сорос-донос“ от днес до края на света, не бива да позволявате по никакъв начин такива пропаднали субекти да определят начина, по който НС да функционира“, добави Костадинов, цитиран от Дир.бг.

Желязков реагира, като заключи, че изказването на Костадинов е доказателство за „нихилация на аргументи“.

Разправията между „Възраждане“ и ДБ продължи, след като Манол Пейков поиска също от председателя на НС да не позволява на лидера на „Възраждане“ да държи такъв език и да ги обижда. „Вие се опитвате да нормализирате език, който е неприемлив в публичното пространство“, упрекна депутатът от ПП-ДБ по адрес на Росен Желязков. И се закани, че от парламентарната група също имат „богато въображение“.

„Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано. Имайте винаги мога да ви назова „Коцето късопишков, имам предвид човек, който пише с къси букви“, обърна се той към Костадин Костадинов.

„И всеки следващ път, когато в присъствието на президента, вие използвате обидни думи, ще отвърнем. Нещата минават на махленско ниво, така политика не се прави“, добави Пейков.

„Няма как сбъркани хора да ме уязвят, въпросът е друг, не бива да допускате простащината на „доносническа България“ да надделява“, отвърна Костадинов и се възмути, че изказванията им са били чути от ученици, гости на Народното събрание, които в този момент бяха на балкона в пленарната зала.

„Тези деца на балкона слушаха просташки изказвания от един простак, от един доносник. Направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ние ще я изхвърлим, разбрахте ли ме“, не удържа нерви Костадинов по посока на станалия прав в пленарната зала в този момент Манол Пейков.

Росен Желязков пък наказа Костадинов със забележка за поведението му и побърза да даде 10-минутна почивка, след като и депутати от „Възраждане“ наскачаха от местата си. След подновяването на пленарното заседание Желязков наложи забележка и на Манол Пейков, като уточни, че е взел решението, след като е прегледал експресна стенограма. От ДБ-ПП настояха да узнаят по-подробно защо е наказан и той, но Желязков не уточни.

Прегледана: 76992

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече