Георги Семерджиев проговори за първи път

0

- Advertisement -

Георги Семерджиев, който причини тежката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ миналия юли с две загинали млади жени, за първи път проговори от началото на делото срещу него. 

Той категорично отрече да е бил зад волана по време на инцидента и обяви, че жена е карала колата, която искала да наеме. Семерджиев не познавал въпросната дама, контактували си чрез Инстаграм. В автомобила били трима – той и две жени, едната от които карала, а той я помолил да намали скоростта. Но ако види двете момичета, ще ги разпознае. Имената им обаче няма да съобщи заради медиите.

В началото на март свидетел на катастрофата също твърдеше за две момичета със Семерджиев, които избягали след инцидента, но не можеше да ги опише. Само обясни, че е карал мотора си, когато видял как джипът профучала на червено, след което се чул трясък.

 „Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар. Тръгнахме от паркинга на „Макдоналдс“ и той управлява няколко минути до инцидента. В колата бяхме аз и още две момичета. Аз включих полицейската лампа, за да караме по-спокойно, защото всеки, като види полицейска кола, ще спре. Виждах светофара и казах на шофьора да намали, но той не намали. Очаквах таксиметровият шофьор да спре, но той не го направи. Спомням си преминаването на кръстовището и след това нищо не си спомням. Спомените ми се върнаха вкъщи, когато се събудих сам. Помня, че влязоха полицаи. Бях без дрехи. Бутнаха врата и влязоха полицаите. Не си спомням аз как съм влязъл. Никога не съм употребявал наркотици“.

Според прокурора обаче в колата не е имало две момичета и това е защитна версия на обвиняемия.

„Ако имаше момиче на задната седалка, то щеше да е починало. Така, както и невинните жертви – двете момичета, които загинаха – Хариет и Христина“, посочи обвинителят.

Семерджиев допълни, че ползвал табела с чужда регистрация, за да изглежда, че разполага с повече коли. Според него следите от наркотици в автомобила са заради това, че е возил хора, които вероятно са употребявали дрога.

Той обясни, че преди катастрофата е бил спрян за проверка в Студентския град.

„Знаех, че ме издирват заради спирането в Студентски град, разбрах от мои източници. Не съм употребявал наркотици в деня на катастрофата, както и предните дни. Във въпросното „Ауди“ не съм пренасял наркотици. Може да съм возил познати, които употребяват наркотици, но не знам конкретно кои. Колите се дават рент-а-кар и може някой да ги е оставил“.

Преди няколко дни стана ясно, че заключенията на вещите лица по въпроса за наркотиците в джипа са коренно противоположни. 

Токсикохимичната експертиза е установила наличие на метамфетамин, но не е установила каква е концентрацията в кръвта, защото техниката не го позволява. Вещите лица от Института по криминалистика, които са работили по нея, обясниха пред съда, че изследваната от тях кръвна проба не е съхранявана правилно. Била е доставена при тях замразена, което не позволява да се определи дали в кръвта има наличие и на алкохол.

Вещите лица, изготвили съдебнохимическата експертиза излязоха с друго заключение – изследваната проба кръв не показала наличие на алкохол, синтетични наркотици и производни. Използвани са два метода с различна чувствителност, а пробата, отишла при тях, не била замразена, казаха те пред съда.

Разминаването в двете заключения беше обяснено от едно от вещите лица с различните апаратури и методи, както и чувствителността на техниката.

На въпрос на съда как се е сдобил с швейцарска книжка Семерджиев отговори, че се явил на изпит там.

„Не помня коя година се явих на изпит там. Нямам българска шофьорска книжка. Мисля, че в Цюрих ми издадоха книжка. Вероника Никифорова беше с мен и видя как ми издават книжката, ние бяхме заедно. Човек ми я даде в Швейцария тази книжка. Това беше отдавна и не мога да се сетя къде точно. Представи се за длъжностно лице“, каза той в съдебната зала.

С полицайката Симона Радева отношенията им били лични и тя ходела в неговата автомивка, за да му помага.

Съдът откри противоречия между днешните обяснения на Семерджиев и дадените на 9 юли 2022 г. след катастрофата. Тогава той обяснил, че подал сигнал в ГДБОП срещу Лъчезар Райчев, защото му е откраднал автомобила. Освен това въпросният Райчев го отвлякъл на 5 юли, сложили му парцал в устата и му нанесли побой. Семерджиев заявил още, че колата от катастрофата не е негова и не се чувства виновен.

Днес той отрече да е имало такъв разпит.

Прегледана: 78422

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече