Гълъб Донев: Не бих останал министър в редовен кабинет

0

- Advertisement -

Служебният премиер Гълъб Донев е категоричен, че не би останал министър в редовен кабинет. Това каза той в коментар на идеята на Бойко Борисов и служебни министри да се включат в редовното правителство. 

Доказателство, че изборите бяха честни е това, че партиите са в радиомълчание и не говорят за честността им, констатира още министър-председателят в интервю по бТВ, визирайки ПП и ДБ, които ще коментират вота в петък по обед.

По думите му, тези, които мълчат, вероятно са били изненадани от резултатите от изборите.

„Може би бяха изненадани от резултатите, които получиха, но това е и резултат от кампанията, която водиха. Това, което избирателите показаха в тези избори с този парламент и това представителство, и показаха на политиците, че трябва да вървят към обединение, трябва да говори на политиците за това, че трябва да търсят единение и решаването на проблемите пред българските граждани“, каза Донев.

Според него служебният кабинет се е справил с предизвикателствата от новите правила в Изборния кодекс.

„Аз съм готов да напусна този кабинет още от 2 август. Разбира се, че изборите са тези, които определят бъдещото развитие на държавата ни и всеки служебен трябва да бъде готов да сдаде поста“, коментира той.

Според сигналите за купуване на гласове всички партии са купували, обобщи Гълъб Донев.

Служебният премиер коментира и защо кабинетът в четвъртък реши да даде великденски добавки от 70 лв. само на бедните пенсионери, които получават до 504 лева пенсия.

„Това е в момента възможността на бюджета. Искам много ясно да кажа, включително и за политиците, които правеха опити да интерпретират по различен начин това трудно решение на правителството, защото трябва да е много ясно, че когато в парламента гласуваха удължителния закон на бюджета, ограничиха възможността на служебното правителство да даде великденски добавки за абсолютно всички“, заяви служебният премиер.

Недоволство изрази вчера соцлидерката Корнелия Нинова, която упрекна кабинета, че правел разделение между пенсионерите и не давал великденски добавки за всички.

„Ние направихме стриктен анализ на резервите. Тези 72 млн. са спестени пари от правителството от антиинфлационни мерки“, обясни Донев откъде са осигурили средствата за допълнителните пари за хората от третата възраст.

Гълъб Донев отрече да има чистка на посланици от страна на служебния кабинет.

„Няма чистка на посланици, няма такъв термин. Има една регулярна практика по отношение на посланици, чийто мандат изтича и е бил вече удължаван, към тях са започнати рутинните действия от Министерството на външните работи“, обясни той.

Сред решенията е и това външният министър Николай Милков да стане посланик в НАТО.

„Аз предложих Минков в НАТО“, разкри Гълъб Донев. Той добави, че след резултатите от прегледа на кандидатурите за българския представител в Алианса, не е видял по-подготвен и по-добра кандидатура от тази на Николай Милков.

Служебният премиер каза още, че никога президентът не се е месил в решенията на служебното правителство, назначено от него. Иначе двамата с Румен Радев разговаряли по два-три пъти на седмица.

Прегледана: 76743

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече