Newsweek: Путин наблюдава с интерес изборите в България

0

- Advertisement -

„Русофилията в публичното пространство, ендемичната корупция и президентът, който изглежда симпатизира на Кремъл“ са сред причините Путин да наблюдава с интерес изборите в България, посочва изданието.

Руският президент Путин наблюдава българските избори с интерес, пише американското издание Newsweek, цитирано от Дойче Веле. „Русофилията в публичното пространство, ендемичната корупция и президентът, който изглежда симпатизира на Кремъл“ са сред причините, които насочват погледа на Москва към парламентарните избори в България. „Руският президент Владимир Путин ще се надява на признак на разпадане на обединения западен фронт в полза на Украйна“, четем още в изданието.

Ролята на Радев е ключова

Американският седмичник припомня, че военнотехническата помощ за Украйна е един от най-противоречивите въпроси в България – както преди, така и по време на предизборната кампания. Проучване на социологическата агенция „Маркет линкс” показва, че гласуваната военна помощ за Украйна е определяща за избора на 41% от гласоподавателите.

Който и да спечели изборите за 49-я парламент обаче, ще се наложи да се изправи срещу президента Румен Радев, който според неговите критици е един от най-важните съюзници на Путин в западния блок, пише Newsweek. „Поредицата от служебни правителства предостави на Радев уникалната възможност да упражнява правомощия, които далеч надхвърлят конституционните му права“, коментира Марк Войджър, бивш съветник на командващия американската армия.

По думите на Войджър Радев вече се възприема за единствената власт в страната, единствения стожер на стабилността в иначе нестабилната политическа ситуация.

Политическата криза обслужва Путин

Въпреки че началото на войната в Украйна накара много европейски лидери да променят позицията си към руския президент Владимир Путин, тя не успя да откаже Радев от колебливата му позиция, пише Politico. Според базираното в Брюксел издание макар реториката на Радев често да е двусмислена, едно е ясно – амбициите му са да продължи да дърпа конците в България.

„Неработещият парламент в България проправи пътя за завземане на властта от проруския президент, а изборите тази седмица едва ли ще помогнат“, коментира и Foreign Policy.

Пореден парламент, който не може да излъчи ясно мнозинство, ще бъде „перфектният изход за Путин целите му в Украйна, но също и на Балканите и в България“, обобщава Марк Войджър пред Newsweek.

Прегледана: 78396

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече