ЦИК: Нямаме специален протокол за действие при бомбена заплаха

0

- Advertisement -

„Не сме взимали решение дали да се изработи специален протокол за действие във връзка с бомбените заплахи“. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК. Още утре обаче ще бъде проведена допълнителна среща с вътрешния министър Иван Демерджиев, който да даде допълнителни указания. 

„В съботния ден, след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР. Ще изпратим телефони, в които в случай на нужда да сигнализира до МВР. Министър Демерджиев утре ще се срещне с ръководството на ЦИК, за да се обсъди какви действия трябва да бъдат предприети“, увери Матева. 

По думите ѝ ЦИК е в непрекъснат контакт с министъра, като и вчера от ЦИК са имали среща с почти цялото ръководство на МВР. „Имаме уверението, че са предприети всички действия. Ще се охраняват непрекъснато, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният ден“, каза още заместник-председателят на ЦИК.

Самият процес по организация на изборите по думите на Матева тече нормално.

„Транспортират се изборни книжа и материали към общините. Приключват и обученията на членовете в СИК-те. Относно броенето на гласовете от бюлетините, те трябва да се показват към камерите. Процесът по преброяването трябва да бъде видим от дистанция. Членовете на СИК трябва да видят бюлетините. Единствено членовете на СИК взимат решение какъв глас носи хартиената бюлетина – действителен или не. Машините носят само действителен глас“.

Към момента общият брой на секциите е 12 871 секции във и извън страната. 302 от тях са подвижни, съобщи Матева. „216 ще има в болнични заведения. В местата за задържане са образувани 19 секции към момента. Регистрираните кандидати за народни представители са 4566 кандидати.От тях 1341 жени и 3225 мъже. Регистрирани са 207 наблюдатели от чужбина и 847 от България, а броят на регистрираните застъпници е 6741.“

Предстои ЦИК и „Информационно обслужване“ да вземат решение дали по време на компютърната обработка на данните от вота да присъстват застъпници от политическите партии.

Прегледана: 74472

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече