ЦИК прие улеснение за гласуването, което ще предизвика бунт сред някои партии

0

- Advertisement -

Известно улеснение на гласуването в чужбина, което може да предизвика политически мотивирано негодувание, въведе Централната избирателна комисия (ЦИК).

То засяга прословутите декларации, чрез които избирателите обявяват, че не са и няма да гласуват на друго място, освен в избирателната секция, където са подали гласа си. Според методическите указания, които ЦИК одобри за задграничните секционни комисии, няма да е нужно въпросният документ да се попълва от гражданите на място, пише Сега.

Тези декларации стават повод за политическа пропаганда и раздори на всички избори, в които участват сънародниците ни по света. Работата е в това, че някои наши съграждани не могат да си ги попълнят сами, тъй като не владеят достатъчно добре писмения български език. Този проблем е особено видим сред гласоподавателите в Турция. Това редовно дава повод на националистическите партии да нападат ЦИК, настоявайки декларациите да се попълват на място, пред секционните комисии. Така обаче някои избиратели могат да бъдат отблъснати да гласуват.

Този подход създава проблем и на тези, които не се затрудняват с попълването, защото забавя изборния процес. Когато на избирателите им се налага да се занимават с такъв документ, естествено ходът на вота става по-бавен. Накрая това може да попречи на някои хора да гласуват, ако секцията затвори преди те да дочакат реда си.

Сега в указанията на ЦИК изрично е записано, че „декларацията ще се приема, независимо къде е попълнена или подписана от избирателя”. Това на практика означава, че гласоподавателите могат да си донесат предварително готови документи в секцията.

Това несъмнено ще предизвика гнева на националистите. Те винаги посочват, че така някои избиратели ще оставят на други хора да им попълват декларациите, защото няма да могат да го направят сами, и така ще се насърчи груповият вот, какъвто се наблюдава в Турция.

Прегледана: 77015

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече